Metformine kan zwaarlijvige personen met longkanker helpen, zo blijkt uit onderzoek.
Auteur: Patricia Weiser, Pharm.D.- managedhealthcareexecutive.com
Door hun onderzoek te beperken tot mensen met overgewicht en obesitas, ontdekten de onderzoekers van Roswell Park dat metformine mogelijk voordelen biedt die in eerdere onderzoeken over het hoofd werden gezien.
Kan een goedkope diabetesmedicatie de overleving van mensen met overgewicht en obesitas en longkanker verbeteren? Nieuw onderzoek suggereert dat metformine, een medicijn dat vaak wordt gebruikt om de bloedglucosespiegel te reguleren, de sleutel kan zijn. De studie, gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute , toont aan dat metformine de uitkomsten van immunotherapie aanzienlijk kan verbeteren en de recidiefvrije overleving in deze risicogroep kan verbeteren.
Elke boost die metformine zou kunnen geven aan kankerbehandeling zou waarschijnlijk kosteneffectief zijn omdat het zo goedkoop is. Een maandvoorraad van 30 tabletten kost ongeveer $ 10.
Ondanks vroege veelbelovende resultaten van dierstudies, hebben klinische proeven die de rol van metformine in de behandeling van longkanker onderzoeken, gemengde resultaten laten zien. Hoewel sommige studies voordelen suggereren in combinatie met immuuncheckpointremmers, zoals Keytruda (pembrolizumab), hebben andere geen dergelijk effect gevonden. Sommige van deze studies richtten zich echter niet specifiek op de body mass index (BMI) of sloten personen met obesitas uit, een groep die er mogelijk het meest baat bij heeft.
Obesitas is een groeiend probleem in de VS. Volgens het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) lijdt 40,3% van de volwassenen aan obesitas. Dit onderstreept de noodzaak voor betere oplossingen die zijn toegesneden op mensen met overgewicht en obesitas in de kankerzorg.
De retrospectieve studie, geleid door Sai Yendamuri, MD, MBA, hoofd van thoracale chirurgie bij Roswell Park Comprehensive Cancer Center in Buffalo, New York, richtte zich specifiek op deze groep patiënten met niet-kleincellige longkanker (NSCLC). Door hun onderzoek te beperken tot personen met overgewicht en obesitas, ontdekte het team dat metformine voordelen zou kunnen bieden die eerdere onderzoeken over het hoofd zagen.
"Ons werk toont aan dat het antikankereffect van metformine alleen actief is in de context van obesitas", aldus Yendamuri in een persbericht .
De onderzoekers analyseerden gegevens van twee cohorten met NSCLC: één cohort van 511 patiënten met een BMI van 25 of hoger, en een ander met 232 patiënten met een BMI onder de 25. Beide groepen ondergingen een lobectomie (een type longoperatie). Ze ontdekten dat metforminegebruik verband hield met een significante toename van de recidiefvrije overleving onder patiënten met overgewicht. Specifiek was de hazard ratio (HR) voor recidief 0,47, wat duidt op een risicoreductie van bijna 50% voor degenen die metformine namen.
Het team onderzocht ook hoe metformine patiënten beïnvloedde die immunotherapie kregen. Ze analyseerden progressievrije overlevingsgegevens van 284 patiënten met overgewicht/obesitas en 184 patiënten zonder overgewicht die werden behandeld met immuuncheckpointremmers. Ze ontdekten dat patiënten met overgewicht/obesitas die naast hun immunotherapie metformine kregen, 40% meer kans hadden op overleving zonder ziekteprogressie (HR van 0,60).
De onderzoekers voerden ook experimenten uit in diermodellen om mogelijke antikankermechanismen te onderzoeken. Ze observeerden dat metformine niet alleen de tumorgroei vertraagde, maar ook obesitasgerelateerde immuunsuppressie bij muizen omkeerde. In combinatie met immuuncontrolepuntremmers verbeterde metformine de tumorcontrole verder, wat het idee versterkte dat de effecten van het medicijn het meest uitgesproken zijn bij obese personen. Metformine lijkt "de balans te verschuiven tussen immuunonderdrukkende mechanismen en die welke tumordodende processen activeren", aldus Yendamuri en zijn coauteurs.
De betaalbaarheid van metformine maakt het nog veelbelovender. Een recept voor metformine 500 milligram tweemaal daags kost tussen de $ 4 en $ 11 per maand, volgens GoodRx . Met zijn toegankelijkheid en betaalbaarheid zou metformine potentieel een krachtig hulpmiddel kunnen worden in de strijd tegen longkanker, vooral voor degenen die het grootste risico lopen.
“Metformine wordt al 30 jaar gebruikt en heeft een lange staat van dienst op het gebied van veiligheid,” zei Yendamuri in het persbericht. “Als we het kunnen hergebruiken om kanker te bestrijden, is dat heel spannend.”
De volgende stap voor het onderzoeksteam is een klinische fase 2-studie die kijkt naar het potentieel van metformine om longkanker te voorkomen bij personen met een hoog risico op overgewicht of obesitas. De studie, gefinancierd door het National Cancer Institute, wordt uitgevoerd in Roswell Park en twee andere centra in de VS en Canada.