Met deze doorbraak hoopt UMC Utrecht prostaatkanker beter te bestrijden.
In het UMC Utrecht hebben ze een primeur te pakken. Het wordt vandaag de eerste keer dat een patiënt tijdens het scannen van een tumor in het prostaatgebied, ook direct wordt bestraald.
In het UMC in Utrecht behandelen ze patiënten met prostaatkanker middels de MR-Linac-behandeling. Het is een MRI-gestuurde behandeling, waarmee de prostaat heel gericht bestraald wordt, zonder omliggend weefsel aan te tasten.
Dat deden artsen al langer, maar vandaag wordt er nog een extra stap gezet in deze technologische ontwikkeling. “We gaan vandaag voor het eerst in de standaard zorg toepassen dat we niet alleen zien wat er gebeurt met de tumor tijdens het bestralen. We kunnen ook het bestralingsplan tijdens het bestralen mee laten schuiven”, zegt Martijn Intven, hoogleraar beeldgestuurde radiotherapie, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Minder bijwerkingen:
Door deze nieuwe manier van behandelen hebben de behandelaars tijdens het bestralen continu zicht op de prostaat. “Als de tumor verplaatst, verplaatsen wij de bestralingsbundel gewoon mee. Dat verhoogt de precisie van de bestraling”, vertelt Intven.
Het voordeel aan deze nieuwe behandeling is dat minder gezond weefsel geraakt wordt. Daarnaast geeft het minder bijwerkingen en kan het aantal bestralingsmomenten teruggeschroefd worden. “Waar het vroeger vijf of meerdere keren was, gaan we terug naar twee keer”, aldus Intven.
‘Indrukwekkend’
Journalist bij het FD Jean Dohmen is onder de indruk van deze technologische doorbraak. “Als je kijkt naar 25 jaar gelden; de enorme vooruitgang die is geboekt om mensen een langer leven te gunnen of te kunnen genezen, is indrukwekkend om te zien”, zegt hij.