Meer gevallen van borstkanker gevonden bij gebruik van AI bij screening, zo blijkt uit onderzoek.
Nicola Davis Wetenschapscorrespondent.
Eerste test in de echte wereld toont aan dat de aanpak een hogere detectiegraad heeft zonder een hoger percentage vals-positieve resultaten.
Onderzoekers ontdekten dat er één extra geval van kanker werd ontdekt voor elke 1.000 vrouwen die werden gescreend toen AI werd gebruikt.
Foto: Rui Vieira/PA.
Meer gevallen van borstkanker gevonden bij gebruik van AI bij screening, zo blijkt uit onderzoek
Eerste test in de echte wereld toont aan dat de aanpak een hogere detectiegraad heeft zonder een hoger percentage vals-positieve resultaten
Onderzoekers hebben ontdekt dat het gebruik van kunstmatige intelligentie bij borstkankerscreening de kans vergroot dat de ziekte wordt ontdekt. Het is de eerste keer dat deze aanpak in de praktijk wordt getest.
Uit talloze onderzoeken is gebleken dat AI medische professionals kan helpen bij het opsporen van kanker, bijvoorbeeld door abnormale gezwellen op CT-scans of tekenen van borstkanker op mammogrammen te identificeren .
Veel studies zijn echter retrospectief – wat betekent dat AI niet vanaf het begin betrokken is – terwijl trials die de tegenovergestelde benadering hanteren vaak kleine steekproefgroottes hebben. Belangrijk is dat grotere studies niet noodzakelijkerwijs het gebruik in de echte wereld weerspiegelen.
Nu zeggen onderzoekers dat ze AI voor het eerst hebben getest in een landelijk screeningsprogramma. Hieruit blijkt dat AI voordelen biedt in de praktijk.
Prof. Alexander Katalinic, medeauteur van de studie van de Universiteit van Lübeck in Duitsland, zei: "We zouden het detectiepercentage kunnen verbeteren zonder de schade voor de vrouwen die deelnemen aan borstkankerscreening te vergroten", en voegde eraan toe dat de aanpak ook de werklast van radiologen zou kunnen verminderen.
Katalinic en zijn collega's analyseerden gegevens van 461.818 vrouwen in Duitsland die tussen juli 2021 en februari 2023 een borstkankerscreening ondergingen als onderdeel van een nationaal programma gericht op asymptomatische vrouwen in de leeftijd van 50 tot 69 jaar.
Alle vrouwen lieten hun scans onafhankelijk van elkaar onderzoeken door twee radiologen. Echter, voor 260.739 van de vrouwen gebruikte minstens één van de experts een AI-tool om hen te ondersteunen.
De AI-tool labelt niet alleen scans die hij als verdacht beschouwt als "normaal", maar geeft ook een "vangnet"-waarschuwing af wanneer een scan die hij als verdacht beoordeelt, door de radioloog als verdacht is beoordeeld. In zo'n geval markeert de tool ook het gebied van de scan dat volgens hem nader onderzoek verdient.
In totaal kregen 2.881 van de vrouwen in de studie, die is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine , de diagnose borstkanker. Het detectiepercentage was 6,7% hoger in de AI-groep. Echter, na rekening te hebben gehouden met factoren zoals de leeftijd van de vrouwen en de betrokken radiologen, ontdekten de onderzoekers dat dit verschil toenam, met het percentage 17,6% hoger voor de AI-groep op 6,70 per 1.000 vrouwen vergeleken met 5,70 per 1.000 vrouwen voor de standaardgroep. Met andere woorden, er werd één extra geval van kanker ontdekt per 1.000 gescreende vrouwen toen AI werd gebruikt.
Belangrijk was dat het team zei dat het aantal vrouwen dat werd teruggeroepen voor nader onderzoek als gevolg van een verdachte scan ongeveer gelijk was.
"In onze studie hadden we een hogere detectiegraad zonder een hogere graad van vals-positieve resultaten", zei Katalinic. "Dit is een beter resultaat, met dezelfde schade."
Het team zei dat het "veiligheidsnet" van de tool 3.959 keer werd geactiveerd in de AI-groep en leidde tot 204 borstkankerdiagnoses. Daarentegen zouden 20 borstkankerdiagnoses in de AI-groep zijn gemist als clinici de scans die door AI als "normaal" werden beschouwd, niet hadden onderzocht.
Stefan Bunk, een andere medeauteur en medeoprichter van Vara, het bedrijf dat de AI-tool bouwde, zei dat de technologie de snelheid verhoogde waarmee radiologen scans onderzochten die als "normaal" waren gemarkeerd, en voegde toe dat berekeningen aantoonden dat zelfs als deze scans niet door experts werden beoordeeld, het algehele detectiepercentage van borstkanker hoger zou zijn en het terugroeppercentage lager dan zonder de tool. Dat betekende, zei hij, minder vals-positieve uitslagen voor vrouwen en een verminderde werklast voor radiologen.
Stephen Duffy, emeritus hoogleraar kankerscreening aan de Queen Mary University in Londen, die niet bij het onderzoek betrokken was, zei dat de resultaten geloofwaardig en indrukwekkend waren.
"Hier in het Verenigd Koninkrijk is er specifieke interesse in de vraag of het gebruik van AI plus één radioloog het lezen door twee radiologen veilig kan vervangen. Hoe eerder dit definitief wordt onderzocht, hoe beter", zei hij.
Dr. Kristina Lång van de Universiteit van Lund zei dat de studie bijdroeg aan het groeiende bewijsmateriaal dat de potentiële voordelen van het opnemen van AI in mammografiescreening ondersteunt. Maar ze voegde toe dat de grote toename van gedetecteerde in situ-kankers zorgen opriep, omdat deze kankers waarschijnlijker langzaam groeien en kunnen bijdragen aan de overdiagnoselast van screening.
"Langdurige follow-up is essentieel om de klinische implicaties van het integreren van AI in mammografiescreening volledig te begrijpen", zei ze. "De resultaten zijn bemoedigend, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat we een methode implementeren die klinisch relevante kankers in een vroeg stadium kan detecteren, waarbij vroege detectie de patiëntresultaten op zinvolle wijze kan verbeteren."
Dr. Katharine Halliday, voorzitter van het Royal College of Radiologists, zei dat de meest recente telling van de organisatie een tekort van 29% aan radiologen in de NHS aantoonde.
"Alle tools die onze nauwkeurigheid en productiviteit kunnen vergroten zijn welkom. Maar hoewel de potentiële voordelen aanzienlijk zijn, zijn de potentiële risico's dat ook", zei ze. "Het is van vitaal belang dat de inzet van AI in de NHS zorgvuldig wordt uitgevoerd, met deskundig toezicht."