Medicijnen over? De Rik Retourbox staat nu voor je klaar.

18-10-2024 15:07

 

 

 

 

De Rik Retourbox is officieel geïnstalleerd in het Catharina Ziekenhuis, bij de apotheek om precies te zijn. Voortaan kun je hier je medicijnen inleveren. Het kan ook bij de andere apotheken in de stad en bij het Máxima MC.

 

Rik Thijs, wethouder milieu in Eindhoven, zag er een fraaie vorm van samenwerking tussen veel partijen* in. “Daar staan we ook voor in deze regio, niet alleen in woorden, maar ook in daden.” Hij bezwoer dat het toeval is, dat de naam van de mascotte van deze campagne gelijk is aan zijn voornaam. Om vervolgens serieus af te sluiten: “We doen dit voor een gezonde leefomgeving, en ik ben ervan overtuigd dat dat ook onze genezingsprocessen bevordert.”

 

Marie-Claire van Hek, lid Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis, is trots dat de Rik Retourbox voortaan in het ziekenhuis – en op meer dan 20 plekken elders in de regio – staat. “Grote thema’s als duurzaamheid hebben soms praktische voorbeelden nodig. Dat is in dit geval absoluut zo. Op deze manier geven we vorm en inhoud aan een duurzame en gezonde leefomgeving, zoals we hebben afgesproken in de Green Deal Zorg.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Rik Thijs en Marie-Claire van Hek hebben zojuist de Rik Retourbox onthuld.

Rik Thijs en Marie-Claire van Hek hebben zojuist de Rik Retourbox onthuld.

 
Foto: Geert Piek/Catharina Ziekenhuis.
 
 
 
 
 
 

Eenzijdig ecosysteem:

Aad Oomens, strategisch beleidsadviseur bij Waterschap De Dommel, schetst de urgentie om serieus met dit onderwerp aan de slag te gaan. “190 ton aan medicatieresten die in Nederland in het oppervlaktewater terechtkomen; dat laat wel zien hoe groot het probleem is. Met name vanwege de gevolgen. Het wordt voor de drinkwaterbedrijven steeds moeilijker om alle stoffen uit het water – waar we zo afhankelijk van zijn – te halen.”
 

Maar er speelt meer; hij toont dat aan de hand van onnatuurlijk gedrag van vissen aan. “We zien bijvoorbeeld dat hun vluchtgedrag verandert als er een andere vis aan komt. Ze reageren sloom, worden prooi waar ze dat eerst niet waren. Is dat erg voor mensen? Ja, want het ecologisch evenwicht raakt verstoord. Het ecosysteem wordt eenzijdig, waardoor in de hele natuur rijkdom wordt weggenomen. Kwetsbare organismen verdwijnen helemaal, vervelende organismen rukken op. De mens is indirect afhankelijk van de natuur. Als onze leefomgeving minder wordt, dan gaat dat gevolgen hebben.”

 

Oomens ziet dat het probleem groter wordt. “We worden als Nederlanders ouder en dat betekent meer medicatiegebruik. En het is niet zo erg als in de VS, maar je ziet ook hier dat er steeds meer medicatie wordt gebruikt, bijvoorbeeld preventief om te kunnen sporten.”
 
 

Campagne gaat helpen:

Deze campagne in de regio Eindhoven gaat helpen, zo is zijn overtuiging. “Rik is eerder on tour geweest in andere regio’s, en daar hielp het zeker. Dit probleem komt ook voort uit onwetendheid; niet iedereen weet dat het doorspoelen van vloeibare medicatie ernstige gevolgen heeft. Dat willen we veranderen. En we willen het de mensen ook makkelijker maken, dat ze weten dat ze hun medicatie kunnen inleveren op toegankelijke plekken, zonder veel inlevereisen.”

 

Het helemaal terugbrengen naar 0, is niet reëel. “Een groot deel van die 190 ton bestaat uit medicatieresten die in de urine zitten. En vaak is dat ook medicatie die mensen hard nodig hebben. Wij richten ons op het voorkomen van onnodig en overbodig medicatiegebruik én het beter omgaan met medicatie die niet meer gebruikt wordt.”
 

Aanvullend op de campagne is er de interactieve #RikOnTour-unit. Deze unit maakt op een speelse manier duidelijk wat de relatie is tussen water en medicijnen. De #RikOnTour-unit staat nog tot 1 november in het Catharina Ziekenhuis.

 

 

*De campagne is ontwikkeld door het Brabants Netwerk Medicijnresten uit Water en actief mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven, Waterschap De Dommel, Stroomz, Apothekersvereniging CAZO, Máxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis.

 

 

De interactieve #RikOnTour-unit

Impressie van de interactieve #RikOnTour-unit. Die staat nog de hele maand oktober in de hal van ons ziekenhuis. 

Foto: Geert Piek/Catharina Ziekenhuis.

 

 

 

 

Bron: www.catharinaziekenhuis.nl