MD Anderson verwerft induceerbare schakeltechnologieën voor celtherapie.

26-02-2024 17:31

 

 

 

 

Door de aankoop van activa kan MD Anderson CaspaCIDe®- en GoCAR® - technologieën opnemen in zijn celtherapieprogramma's en technologie uitlenen aan geïnteresseerde partijen

 

Het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas heeft vandaag aangekondigd dat het bepaalde activa heeft overgenomen van Bellicum Pharmaceuticals, Inc. met betrekking tot het CaspaCIDe®-  switchplatform en het GoCAR®-platform. De transactie omvat ook aandelen van klinische kwaliteit rimiducide, een middel dat wordt gebruikt om de schakelaars te activeren.

 

Als gevolg van deze overname kan MD Anderson  deze platforms opnemen in zijn eigen celtherapieprogramma's. De instelling is ook van plan de technologie breed beschikbaar te maken via niet-exclusieve licenties aan andere academische instellingen en aan biofarmaceutische bedrijven.

 

MD Anderson is van plan zich te concentreren op het gebruik van de CaspaCIDe-technologie als veiligheidskenmerk van celtherapieën in ontwikkeling. De veiligheidsschakelaar bevat een induceerbaar enzym dat bekend staat als caspase-9 en dat de eerste stap initieert van de door apoptose geprogrammeerde celdoodroute. De schakelaar kan worden geactiveerd door rimiducide, wat leidt tot een snelle eliminatie van cellen die de CaspaCIDe-schakelaar bevatten. De Therapeutics Discovery-divisie van MD Anderson is ook van plan de klinische ontwikkeling van rimiducide voort te zetten om in de toekomst goedkeuring te verkrijgen van de Food and Drug Administration.

 

“We streven er elke dag naar om nieuwe, innovatieve behandelingsopties te ontwikkelen om de levens van onze patiënten te verbeteren, en celtherapieën houden een enorme belofte in als effectieve immuuntherapieën”, zegt Philip Jones, Ph.D., vice-president van Research Strategy, Transformation and Operations bij  MD Anderson . “CaspaCIDe biedt een cruciaal veiligheidsmechanisme dat indien nodig kan worden geactiveerd om bijwerkingen te verminderen, en we kijken uit naar de verdere ontwikkeling ervan bij MD Anderson .”

 

Het opnemen van deze veiligheidsschakelaar in celtherapieën kan artsen de mogelijkheid bieden om potentiële behandelingsgerelateerde toxiciteiten die kunnen optreden snel te beperken. Mogelijke toepassingen zijn onder meer celtherapieën waarbij het cytokine-release-syndroom en neurotoxiciteit zijn waargenomen, celtherapieën die zich richten op nieuwe antigenen met veiligheidsrisico's op het doel/buiten de tumor, en celtherapieconstructies van de volgende generatie met een hogere potentie.

 

“Bij het ontwerpen van nieuwe celtherapieën moeten we er altijd voor zorgen dat patiëntveiligheid een topprioriteit blijft. We hebben een verscheidenheid aan verwante technologieën onderzocht en casestudies tonen aan dat de CaspaCIDe-technologie effectief is in het snel elimineren van de getransduceerde cellen”, aldus  Katy Rezvani, MD, Ph.D. , hoogleraar  Stamceltransplantatie en cellulaire therapie . “We hebben CaspaCIDe opgenomen in veel van onze eigen celtherapieën die worden onderzocht, en we zijn enthousiast over het vooruitzicht om de potentiële toepassingen van deze technologie in de toekomst te verbreden.”

 

Op grond van een eerdere licentieovereenkomst heeft MD Anderson CaspaCIDe opgenomen in meerdere cellulaire therapieprogramma's, waaronder bepaalde chimere antigeenreceptor (CAR) natural killer (NK) celtherapieën en plannen voor bepaalde CAR T-celtherapieën. De huidige overname omvat de eerdere licenties van MD Anderson en elimineert bepaalde downstream financiële verplichtingen die onder deze licenties vereist zijn.

 

De acquisitie van activa omvat ook de overdracht van bepaald intellectueel eigendom met betrekking tot Bellicum's GoCAR-T™- en GoCAR-NK™-technologieën. Met behulp van het op rimiducid gebaseerde schakelsysteem zijn GoCAR-celtherapieën voorzien van een induceerbare MyD88/CD40 (iMC)-activeringsschakelaar die is ontworpen om de proliferatie en functionele persistentie van adoptieve celtherapieën te verbeteren door uitputting tegen te gaan en door de productie van immuunmodulerende cytokines aan te sturen om remmende signalen van de tumor te overwinnen. micro-omgeving. GoCAR-celtherapieën kunnen bijzonder geschikt zijn voor gebruik bij solide tumoren, gezien hun immuunonderdrukkende tumormicro-omgeving.

 

 

3D-weergave van een natuurlijke killercel (links) die een kankercel aanvalt (rechts)

 

 

 

Bron: www.mdanderson.org/newsroom