Marga (38) is drager borstkankergen: ’Een tikkende tijdbom’.
Auteurs: MARGA KUNTZ & WENDY DRENT - telegraaf.nl/vrouw
Lezerscolumn.
Preventieve borstamputatie:
Na haar diagnose heeft mijn moeder zich via de klinisch geneticus in het ziekenhuis laten testen (bloedonderzoek) op mogelijke BRCA-genen (BReast CAncer) omdat haar moeder en haar oma beiden aan kanker zijn overleden. Uit onderzoek bleek dat zij drager was van het BRCA2-gen. De BRCA-genen zeggen iets over de erfelijke aanleg om borstkanker (60-80 procent), eierstokkanker, prostaatkanker en in sommige gevallen alvleesklierkanker te krijgen. Deze genen erf je van je ouders, de kans dat zij dit aan je overdragen is 50 procent.
Tikkende tijdbom:
Ik voelde mij als een tikkende tijdbom en van dat gevoel werd ik 13 september 2022 verlost. De operatie, die enkele uren duurde, is goed verlopen, ook al werd ik iets te vroeg wakker en keek ik - nog liggend op de operatietafel - in de ogen van verbaasde artsen en assistenten. Ik had de keuze om een borstreconstructie met eigen weefsel of siliconenprotheses te laten uitvoeren. Dat laatste viel meteen af, want ik wil geen siliconen in mijn lichaam en een reconstructie met eigen weefsel brengt een langere hersteltijd van een jaar met zich mee. Voor mij persoonlijk zou het mij geen beter gevoel over mezelf of over mijn lichaam geven als ik had gekozen voor een reconstructie.
Nog steeds mezelf:
Ik ben niet minder mezelf nu ik geen borsten meer heb. De eerste weken na de operatie had ik twee drains om het wondvocht af te voeren en kon ik niks. Zelfs een pan op het aanrecht tillen was nog teveel. Ik had het er moeilijk mee want normaal werk ik als teamleider 38 uur per week bij de Dierenbescherming. Nu zit ik thuis en de dagen duren dan zo lang. Ondanks dat houd ik mij vast aan de kleine stapjes die ik nu vooruit ga en dat ik bijvoorbeeld eergisteren weer zelf heb kunnen koken. Gelukkig heb ik heel veel steun van mijn gezin, familie en vrienden.
Niet voorspoedig:
Helaas verloopt het herstel niet geheel voorspoedig. De wond ging op twee plaatsen open en is gaan ontsteken waarvoor ik een antibioticakuur heb gekregen.
Daarnaast ontstond er midden op mijn borstbeen een bult met daaronder vocht. Die vochtophoping werd steeds groter en dit veroorzaakt extra pijn. De chirurg gaf aan dat ik ter hoogte van mijn borstbeen veel weefsel overhad en dat ze dit op een bepaalde manier heeft moeten hechten, echter nu lijkt het alsof ik twee navels heb in plaats van één. Om dit te corrigeren moet ik over een tijdje nog een keer onder het mes.
Kinderwens dochters:
Dit proces raakt ook mijn dochters. Mijn oudste dochter heeft een kinderwens en een borstkankeronderzoek wordt pas vanaf je 25e levensjaar uitgevoerd. Ze heeft inmiddels een gesprek met de klinisch geneticus gehad en als ze ook gendrager zou zijn, bestaat er de mogelijkheid tot embryoselectie. Dan krijgt ze gegarandeerd kinderen zonder het BRCA2-gen. Ik vind het mooi dat die mogelijkheid er voor haar is.
Door gendrager te zijn heb ik ook een verhoogde kans op eierstokkanker, maar mij is geadviseerd om deze pas na mijn 45e levensjaar te laten verwijderen. Voor mijn moeder was het te laat.
Wat ik andere vrouwen nog graag wil meegeven is: laat vooral de preventieve controles en onderzoeken uitvoeren en doe zelfonderzoek. Als je het vermoeden hebt dat één van de borstkankergenen in je familie aanwezig is, je familieleden hebt met eierstokkanker of bijvoorbeeld borstkanker, vraag of het mogelijk is om je te laten testen. Wacht niet totdat het te laat is.”
Bron: www.telegraaf.nl