Mantelzorgen in het ziekenhuis !?

28-10-2024 09:25

 

 

Auteur: Onderzoeksredactie - mantelzorgelijk.nl

 

 

Mantelzorgelijk

 

 

 

 

 

Mantelzorgprogramma’s, mantelzorgparticipatie of mantelzorgacademies noemen ze het.

 

Allemaal termen die gaan over het zoveel mogelijk inzetten van mantelzorgers in het ziekenhuis.

 

Onder het mom van het verbeteren van het welzijn van de zorgvrager worden mantelzorgers ingezet om directe zorg in het ziekenhuis te verlenen.

 

Het is natuurlijk mooi dat het kan als je dit echt zelf wilt. Maar na het lezen van de voorwaarden die gesteld worden, bekruipt ons toch echt het gevoel dat het niet alleen gaat over het welzijn van iedereen, maar vooral over het verlagen van de druk op zorgpersoneel door het uitvoeren van vastgestelde taken. Zelfs de NOS kopte al eerder met: “Je bent het hulpje van het medisch personeel”.

 

 

We deden een rondje langs een aantal ziekenhuizen en schrokken hiervan. We delen hierbij onze Top 5 van bijzondere voorwaarden en we zijn benieuwd naar jullie mening:

 

  • Als mantelzorger kun je alleen deelnemen als je bereid bent om minimaal 5 dagen achter elkaar 24 uur per dag aanwezig te zijn. Ze wijzen op de mogelijkheid tot het opnemen van zorgverlof en op de verplichting om zelf de extra parkeerkosten te betalen.
 
  • Bij het slapen op de kamer van de zorgvrager dien je het opklapbed uiterlijk om 08.00 uur opgemaakt en ingeklapt te hebben om overlast aan zorgmedewerkers te voorkomen. Douchen en het gebruik van het toilet mag je alleen met toestemming van de afdeling.
 
  • Tijdens het verblijf mag je in de ochtend en in de avond een boterham mee-eten. De warme maaltijd moet je zelf regelen en betalen.
 
  • Een mantelzorger moet volledig zelfstandig zijn in zijn eigen persoonlijke verzorging en moet mobiel zijn zónder hulpmiddelen.
 
  • Om verwarring te voorkomen moet de mantelzorger een naambordje op zijn kleding dragen met daarop: mantelzorger. Zodoende is voor iedereen duidelijk tot welke groep je behoort. Dit bordje moet bij het verlaten van het ziekenhuis weer ingeleverd worden.

 


Ieder ziekenhuis geeft daarnaast netjes en sociaalwenselijk aan dat het een vrijwillige taak is en dat de zorgvrager dit heel fijn gaat vinden. Wel wordt overal duidelijk dat het vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend is. Ziekenhuizen geven hierover al folders mee zodra een opname in zicht komt. De beschreven taken variëren van eten geven, wondverzorging, nachtzorg bij een delier tot verpleegkundige handelingen.

 

Op deze manier besparen mantelzorgers ongeveer 20% op de personeelskosten, verminderen ze de druk op zorgmedewerkers, verkorten ze het verblijf in het ziekenhuis en verminderen ze de druk op de thuiszorg bij thuiskomst. Al met al een behoorlijk rijtje. Het zou alle ziekenhuizen dan ook sieren als ze daar ook wat tegenoverstellen. Het minste wat ze kunnen doen is de mantelzorger compenseren voor de extra gemaakte kosten. Het meeste wat ze kunnen doen is de mantelzorger even ontzorgen na de ongetwijfeld al eerdere zware tijd in de thuissituatie.

 

 

 

Bron: www.mantelzorgelijk.nl