Mammarosa [ Allochtone borstkankerpatiënten ]

17-02-2014 21:23


Waarom lotgenotencontact?


Allochtone borstkankerpatiënten komen door hun huisarts, via een verpleegkundige of hun buurvrouw bij Mammarosa terecht voor informatie en begrip. Dat gebeurt soms direct bij de diagnose, vaak ook pas later.

Het is voor iedere vrouw een schok als er borstkanker bij je ontdekt wordt. Je toekomst is ineens onzeker en het gesprek over de ziekte in de familie is vaak heel erg moeilijk. Patiënten willen hun gezinsleden sparen. Daarnaast is praten over kanker op zich vaak al niet goed mogelijk. Er rust vaak een taboe op.

Gelukkig is de borstkankerzorg heel goed geregeld in Nederland. Het is belangrijk dat de toegang tot die zorg ook voor 1e generatie allochtone vrouwen een helder pad is.

Met tijdige ontdekking en goede behandelingen, kunnen 80 % van de allochtone patiënten borstkanker overleven. Hetzelfde percentage als bij autochtone Nederlandse vrouwen.

Dat vraagt wel om een gedragsverandering, via leren vragen te stellen en goed voor jezelf zorgen naar echt zelfredzaam worden.

Als je wordt getroffen door de ziekte, dan mòet je informatie verwerken, stappen zetten en beslissingen nemen. Mammarosa fungeert als gids voor de vrouwen die een beroep op onze expertise doen. De vrijwilligers van Mammarosa doen dit vooral door goed te luisteren en tips te geven.

Dat proces werkt versterkend; vrouwen durven meer, voelen zich serieus genomen en leren voor zichzelf op te komen. De eigen kracht in hen wordt aangesproken.

Ervaren lotgenoten spelen een belangrijke rol, mede door de taalbarrière te overbruggen. Deze ondersteuning is gebaseerd op vertrouwen. Dat vertrouwen groeit langzaam maar zeker door contact, vaak eerst één op één en in vervolgens in groepsactiviteiten.

 


Spreekuur, thuisbezoek en ziekenhuisbezoek


Het eerste contact vindt vaak plaats tijdens het wekelijkse spreekuur (momenteel alleen in Den Haag, in de toekomst hopelijk ook in Amsterdam, Rotterdam en andere regio's). Vaak krijgt een nieuwe patiënt een 'buddy', een ervaringsdeskundige die desgewenst ook mee kan gaan naar een behandeling of gesprek met een dokter. Soms vinden ook thuisbezoeken plaats waarbij ook andere familieleden aanwezig kunnen zijn.

 


Groepsactiviteiten


Als de behandelingen min of meer achter de rug zijn, is het fijn om er niet alleen voor te staan. Daarom organiseert Mammarosa ook veel activiteiten, waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan, liefst gewoon spontaan.


Voorbeelden hiervan zijn:


De maandelijkse wandeling, de maandelijkse koffieochtend, een focusgroep, voorlichtingen en standwerk bij evenementen.


Veel lotgenoten zijn ook betrokken bij het ontwikkelen van deze website, de hartenklop van onze organisatie, zodat ook 1e generatie vrouwen zich hier thuis voelen.


Dat maakt het mogelijk om voor alle informatieve onderwerpen op de site, de formuleringen te optimaliseren voor iedere taal en cultuur.

Deze dialoog met de betrokkenen bepaalt mede de kwaliteit van de inhoud van onze website.


Activiteiten met lotgenoten werken 'empowerend'. Deze vrouwen bouwen hun leven weer langzaam op, terwijl ze met elkaar het ziekteproces verwerken en nieuwe vrouwen opvangen die aan het begin van de behandelingen staan.


In de Haagse regio maakt circa 40% van de 1e generatie allochtone borstkankerpatiënten gebruik van de mogelijkheden van Mammarosa.




Spreekuur:  Mammarosa Den Haag


Iedere dinsdagmiddag 13.00 - 15.00 uur

Inloopspreekuur (dus geen afspraak nodig!) voor allochtone borstkankerpatiënten, hun familie en ander betrokkenen

Gezondheidscentrum De Rubenshoek, 1e etage kamer 1.26, Van der Vennestraat 185, Den Haag.
Aanmelden bij de balie of telefonisch 070 445 22 22 of bij
Mammarosa 06 24 59 55 52


Klik hier  onder voor een routebeschrijving.

https://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=van+der+vennestraat+185&sll=52.08035,4.297028&sspn=0.044414,0.15398&ie=UTF8&hq=&hnear=Van+der+Vennestraat+185,+2525+Den+Haag,+Zuid-Holland&ll=52.068533,4.304152&spn=0.011106,0.038495&z=15&iwloc=A


Geen spreekuur tijdens de schoolvakanties en op Prinsjesdag!


Huisbezoek, telefonisch contact en/of ziekenhuisbezoek


Op afspraak

Huisbezoek door een lotgenoot, gezamenlijk ziekenhuisbezoek en/of telefonisch contact met een allochtone lotgenoot.
Bel Mammarosa 06 24 59 55 52 of Rubenshoek 070 445 22 22 om een afspraak te maken.



Bron:  www.mammarosa.nl