Mag koninginnegelei (royal jelly) gebruikt worden bij kanker ?
koninginnegelei.
Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat koninginnegelei kanker kan genezen. We raden dan ook af om koninginnegelei voor dit doeleinde te gebruiken. Wel kan koninginnegelei helpen de smaak te verbeteren als je last hebt van smaakveranderingen.
Wat is koninginnegelei?
Koninginnegelei, ook wel Royal jelly genoemd, is een romige substantie dat door werkbijen wordt gemaakt. Koninginnegelei wordt vaak verward met honing, maar er zijn enkele verschillen. Zo bestaat koninginnegelei naast suikers ook uit eiwitten en vetten. Hierdoor is het een goede voedingsbron voor de koningin om lang te kunnen leven en voor de larven om snel te kunnen groeien. De precieze samenstelling van koninginnegelei verschilt per land, en dus bijennest, waar het gemaakt wordt. Er is alleen natuurlijke koninginnegelei verkrijgbaar, het wordt niet in een laboratorium geproduceerd.
Koninginnegelei tijdens kanker:
Er zijn geen onderzoeken gevonden waarin wordt aangetoond dat koninginnegelei kanker kan genezen. Ook reageerbuisonderzoek en onderzoek met muizen laat geen anti-kanker effect zien. We raden dan ook af om koninginnegelei voor dit doeleinde te gebruiken.
Wel is er aangetoond dat de samenstelling van koninginnegelei bepalend is voor het effect van koninginnegelei. Ook de manier van toedienen blijkt invloed te hebben op het effect van koninginnegelei, bijvoorbeeld in de mond of direct in de bloedbaan. Deze factoren maken het lastig om een mogelijk effect van koninginnegelei op kanker te bepalen.
Koninginnegelei en bijwerkingen van chemotherapie:
Tijdens de behandeling van kanker kan je last krijgen van verschillende bijwerkingen. Op basis van onderzoeken in proefdieren en mensen lijktkoninginnegelei te kunnen bijdragen aan het verminderen van sommige bijwerkingen. Een voorbeeld hiervan is ontstekingen in het mondslijmvlies (orale mucositis). Uit een onderzoek bij 100 patiënten die behandeld werden met radiotherapie en chemotherapie bleek dat koninginnegelei zorgde voor een snellere genezing van de ontstekingen in de mond.
Lees hier verder over het wetenschappelijk onderzoek.
Hoewel de resultaten van sommige onderzoeken gunstig lijken, kunnen er (nog) geen harde conclusies getrokken worden over de werkzaamheid van koninginnegelei. Dit komt doordat de studies vaak zijn uitgevoerd in dieren of kleine groepen patiënten. Er is meer en groter onderzoek nodig.
Daarnaast kan de zoete koninginnegelei helpen de smaak te verbeteren als je last hebt van een verminderde smaak of een vieze smaak in de mond als gevolg van bepaalde type chemokuren.
Koninginnegelei bij een verzwakt immuunsysteem:
Koninginnegelei kan net als honing bacteriën bevatten. Normaal zorgt dit niet voor problemen, maar mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem kunnen hier vatbaarder voor zijn.
Daarom wordt het afgeraden om koninginnegelei te eten als je een verminderde weestand hebt. Verder zijn er geen aanwijzingen gevonden dat het gebruik van koninginnegelei gevaar kan opleveren bij kanker.
Wanneer je door de behandeling van kanker een verzwakt immuunsysteem hebt, gelden er hygiëneregels om uw risico op besmetting met bacteriën, schimmels en andere ziektemakers te beperken.
Lees hier verder waar je op moet letten.
Ons advies:
Je kunt koninginnegelei nemen als het je helpt tegen smaakveranderingen. Wel wordt mensen met een verzwakt immuunsysteem afgeraden om koninginnegelei te eten omdat dit bacteriën kan bevatten.