Mag ik vis eten en visolie gebruiken bij chemotherapie ?
visolie
Producten met visolie lijken de werking van sommige soorten chemotherapie tegen te werken (vooralsnog alleen Irinotecan en platina bevattende chemotherapie zoals Cisplatin en Oxaliplatin). Het advies is daarom om een heel korte periode, dat wil zeggen alleen 24 uur voor en 24 uur na het moment dat de chemotherapie wordt toegediend, geen visoliesupplementen of vette vis te gebruiken (vooralsnog alleen Irinotecan en platina bevattende chemotherapie zoals Cisplatin en Oxaliplatin). Dit advies wordt aangehouden om geen onnodige risico's te lopen.
Het lijkt er steeds meer op dat het gebruik van vette vis bij chemo niet ongunstig zal zijn, maar dit is nog niet zeker. Meer studies zijn nodig om dit te bevestigen. Het advies blijft daarom om rondom de chemotherapie 24 uur ervoor en erna vooralsnog geen vette vis en visolie-supplementen te gebruiken.
Wetenschappelijk onderzoek:
Onderzoekers hebben ontdekt dat bij muizen kankercellen minder gevoelig worden voor chemotherapie door bepaalde vetzuren in het bloed: de PIFA's (platinum-induced fatty acids). PIFA's zijn stoffen die in visolie zitten, maar die het lichaam ook zélf maakt uit visolie. Visolie zit in commercieel verkrijgbare visolie-supplementen en in vette vis. Een hoog gehalte aan PIFA's in het bloed maakt chemotherapie minder werkzaam.
Onderzoek bij gezonde vrijwilligers laat zien dat de hoeveelheid PIFA's in het bloed door het gebruik van visolie-supplementen en vette vis stijgt tot een niveau waarop deze PIFA's de chemotherapie zouden kunnen tegenwerken.
Adviezen:
Het advies is daarom om een heel korte periode, dat wil zeggen alleen 24 uur voor en 24 uur na het moment dat de chemotherapie wordt toegediend, geen visolie-supplementen of vette vis te gebruiken. Dit advies geldt vooralsnog alleen voor patiënten die met Irinotecan en platina bevattende chemotherapie zoals Cisplatin en Oxaliplatin worden behandeld. Uw arts en oncologieverpleegkundige weten welke chemotherapie u krijgt en of dit advies ook voor u geldt.
Onder de vette vissoorten vallen o.a. haring, bokking, makreel, zalm, sardientjes en ansjovis.
Ook zeewier bevat PIFA's. Magere vissoorten zoals schol, tong, kabeljauw, koolvis, tilapia en pangasius kunt u wel gebruiken. Als u drinkvoeding gebruikt, vraag dan aan uw diëtist om een variant zonder toevoeging van visolie. Wat betreft visolie in sondevoeding: het is vermoedelijk geen probleem om de sondevoeding voort te zetten, omdat dergelijke sondevoeding slechts een hele lage hoeveelheid visolie bevat.
Voor het volledige artikel kunt u hier verder lezen: Kan sondevoeding met visolie worden gebruikt tijdens chemotherapie?
Resultaten uit dierproefonderzoek kunnen niet direct worden vertaald naar de mens en gezonde vrijwilligers reageren anders dan zieke mensen. Hoewel de uitkomsten van dit onderzoek nog onzekerheden met zich meebrengen en vragen oproepen, is het uit het oogpunt van veiligheid goed om geen risico te nemen en producten met visolie en vette vis tijdens de chemotherapie (vooralsnog alleen Irinotecan en platina bevattende chemotherapie zoals Cisplatin en Oxaliplatin) te laten staan.