Mag ik vette vis eten en visolie gebruiken bij chemotherapie?

30-01-2024 17:24

 


 

 

Ja, je mag vette vis eten tijdens een behandeling met chemotherapie. Supplementen met visolie worden afgeraden vanaf 24 uur voor, tot en met 24 uur na de toediening van chemotherapieën Irinotecan, Carboplatin, Cisplatinum en Oxaliplatin. Visoliesupplementen kunnen zorgen dat deze behandelingen minder goed werken.

 

 

Ons advies:

Je kunt vette vis eten wanneer je met chemotherapie wordt behandeld. Vette vis is een belangrijke bron van eiwit en energie. Visvetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten.

 

Neem geen supplementen met visolie vanaf 24 uur vóór tot en met 24 uur ná de toediening van de chemotherapieën Irinotecan, Carboplatine, Cisplatine en Oxaliplatine. Je arts en oncologieverpleegkundige weten welke chemotherapie je krijgt en of dit advies ook voor jou geldt.

 

Tussen de kuren in kunnen visoliesupplementen worden gebruikt. Er is nog te weinig bewijs om het gebruik van visolie aan of af te raden.

 

Wat is vette vis?

 

Vis past in een gezond voedingspatroon. Vette vis is een belangrijke bron van eiwit en energie, en visvetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten. Vette vis bestaat voor meer dan 5% uit vet. Voorbeelden van vette vis zijn makreel, haring, heilbot, bokking, Atlantische zalm en sardines.

 

 

Wat is visolie?


Visolie wordt gemaakt uit vette vis, en is verkrijgbaar als visoliesupplementen. De vetten in visolie worden ook wel omega-3-vetzuren genoemd. Omega-3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

 

Er zijn 3 omega-3 vetzuren: EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) en ALA (alfalinoleenzuur). DHA en EPA komen vooral voor in vis en in schaal- en schelpdieren. ALA vind je in plantaardige oliën. PIFA’s (platinum-induced fatty acids, 16:4n-3) zijn vetzuren die in visolie zitten, maar die het lichaam ook zélf maakt uit visolie.

 

In visoliesupplementen zit vaak lage en wisselende hoeveelheden EPA en DBA. De hoeveelheid PIFA’s hoeft niet wettelijk te worden vermeld op de verpakking van supplementen. Hierdoor is het niet duidelijk hoeveel PIFA’s in visoliesupplementen zitten en kan dit niet gecontroleerd worden.

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?


Laboratoriumonderzoek


In laboratoriumonderzoek is ontdekt dat kankercellen door grote hoeveelheden PIFA’s in het bloed minder gevoelig worden voor bepaalde soorten chemotherapie. Het gaat hierbij om de chemotherapieën: Irinotecan, Carboplatin, Cisplatinum en Oxaliplatin. De PIFA’s in het bloed stegen door het toedienen van visoliesupplementen.

 

Resultaten uit laboratoriumonderzoek kunnen alleen niet één op één worden vertaald naar de mens.

 

 

Onderzoek bij mensen met kanker:

Uit twee onderzoeken met weinig deelnemers bleek dat door het gebruik van visolie het PIFA-niveau in het bloed steeg. Dit had desondanks geen invloed op de werking van de chemotherapie. Maar omdat de onderzochte groepen erg klein waren worden visoliesupplementen uit voorzorg 24 uur voor tot  en met 24 uur na de toediening van sommige soorten chemotherapie afgeraden. Dit op basis van het advies van de Landelijk Werkgroep Diëtisten Oncologie.

 

 

Visolie op de lange termijn:

Onderzoek naar langduriger gebruik van omega-3-vetzuren uit visolie bij kanker laat tegenstrijdige resultaten zien. Sommige studies laten zien dat eetlust, voedingsinname, lichaamsgewicht en spiermassa verbeteren. In andere studies wordt dit niet gevonden.

 

Als je kijkt naar alle onderzoeken van de afgelopen tijd over visolie en spiermassa is er te weinig bewijs om visolie te adviseren om de spiermassa te verbeteren.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo