Lekker de zon in? Slim smeren doe je zo.
Beeld: iStock.
Niets is zo lekker als genieten van het zonnetje. Een goede bescherming is daarbij erg belangrijk. Maar smeren en de zon: hoe zat dat ook alweer? De experts van Gezondheidsplein leggen het je uit.'
Gebruik in het begin een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Laat je huid langzaam aan de zon wennen.
Welke crème kies je?
Let vooral goed op de beschermingsfactor: de Europese factoren zijn niet gelijk aan de Amerikaanse en soms hanteert een fabrikant zijn eigen factoren. Controleer goed of het om een Europese factor gaat (dat staat vermeld op de tube).
Kies een product dat op je huidtype is afgestemd:
- Bruin je heel makkelijk en heb je een matte huid (zuiders type), dan neem je beschermingsfactor 6-12 (gemiddelde bescherming).
- Bruin je nadat je in het begin enkele rode vlekken kreeg, kies dan een beschermingsfactor 20 (sterke bescherming).
- Bruin je moeilijk en ziet je huid snel rood, gebruik dan altijd een beschermingsfactor van meer dan 20 (25, 50 of 60, de zogenaamde sunblock).
Zonnebrand bij kinderen:
Bij kinderen moet je er van uitgaan dat ze een huidtype hebben dat niet bruint en je beschermt ze daarom altijd met een crème met beschermingsfactor 30 of meer. Aangeraden wordt te smeren met een waterproof zonnebrandcrème met factor 50 meerdere keren per dag.
Rustig opbouwen:
Door het zonnen rustig op te bouwen voorkom je verbranding. Vermijd de felle zon tussen 12.00 en 15.00 uur en smeer je goed in met een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (10 tot 15).
Crémes na verbranding:
Ben je toch verbrand, maar heb je verder weinig klachten, doe dan niets, maar blijf uit de zon zodat je huid kan herstellen. Smeer als je verbrand bent, altijd een aftersunproduct of een andere vette crème op je huid. Dat helpt het vochtgehalte van je huid weer op peil te brengen. Schijfjes komkommer of een laagje yoghurt kan soms wat verkoeling bieden.
Voorkom een zonnesteek:
Voorkom behalve verbranden ook dat je een zonnesteek krijgt. Die kun je oplopen op een warme zonvakantie gaat als je te veel in de zon zit. Een zonnesteek ontstaat vooral door de combinatie van hitte en inspanning. Dus ga niet intensief sporten in de zon. Drink veel water en vruchtensap als je in de zon zit. De voortekenen van een zonnesteek zijn duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn.
Merk je deze symptomen, zoek dan snel de schaduw op. Hou je hoofd koel met bijvoorbeeld een koud washandje. In ernstige gevallen kun je bij een zonnesteek flauwvallen. Gelukkig is een zonnesteek meestal niet ernstig, als je daarna maar uit de zon blijft!
Bron: www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid