Lange wachttijd op scans, maatregelen zorgen voor oplossing.

05-04-2025 15:27

 

 

Auteur:  Janneke Kruse  - nieuws.umcg.nl

 

 

 

 

Patiënten van het UMCG die een MRI- of CT-scan nodig hebben, moeten daarop langer wachten dan anders. Met tal van maatregelen gaat het UMCG deze wachttijd aanpakken.

 

 

Een radioloog beoordeelt beelden van een scan.

 

 

 

 

 

Dat de patiënten langer moeten wachten is zeer vervelend voor hen en soms zelfs onwenselijk voor hun behandeling. Door een samenloop van omstandigheden zijn er al een tijdlang te weinig radiologen om de scans te beoordelen. Er is inmiddels een forse achterstand ontstaan. Voor de acute zorg en de meest urgente onderzoeken geldt dit niet.

 

 

Achterstanden wegwerken:

Om deze achterstand in te lopen, heeft het UMCG een aantal maatregelen genomen. Zo wordt nauw samengewerkt met andere ziekenhuizen in de regio zodat scans daar kunnen plaatsvinden, gaan radiologen op afstand scans van het UMCG beoordelen en wordt de bestaande capaciteit zo optimaal mogelijk benut. Ook worden nieuwe radiologen aangetrokken. Doel van deze maatregelen om ervoor te zorgen dat én de achterstanden worden weggewerkt, én er structurele oplossingen komen om de radiologische capaciteit ook op de lange termijn op orde te krijgen. 

 

 

Drie tot zes maanden:

Naar verwachting gaat het drie tot zes maanden duren om de achterstand weg te werken. Daarom is gevraagd aan alle artsen en verpleegkundig specialisten die voor hun patiënten beeldvormende onderzoeken aanvragen, om heel kritisch af te wegen of het onderzoek eventueel uitgesteld of op een andere manier gedaan kan worden. Zo blijft er voldoende capaciteit beschikbaar voor de acute zorg en de meest urgente onderzoeken.  

 

 

Oproepen voor patiënten: 

Patiënten die al langer op hun onderzoek wachten, krijgen zodra het kan een oproep. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar wie het langst wacht, maar uiteraard ook naar medische urgentie. Wanneer een patiënt wordt opgeroepen en aan de beurt is, kan dus van patiënt tot patiënt verschillen.   

 

 

 

 

Bron: www.nieuws.umcg.nl