Kwart van de vrouwen met sereuze eierstokkanker zou eerder een diagnose kunnen krijgen – Britse studie.
Auteur: Tobi Thomas Correspondent Gezondheid en ongelijkheid.
Eerder testen en specialistische zorg kunnen de overlevingskansen bij agressieve eierstokkanker verbeteren, aldus een onderzoek in 24 ziekenhuizen.
Er is geen nationaal screeningsprogramma voor eierstokkanker in het VK. In plaats daarvan is er symptoom-getriggerde testen.
Foto: Chinnapong/Shutterstock.
Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de vrouwen met de dodelijkste vorm van eierstokkanker een eerdere diagnose zou kunnen krijgen als ze zich zouden laten testen en versneld doorverwijzen naar een specialist.
Voor de analyse keken onderzoekers naar gegevens uit de Refining Ovarian Cancer Test Accuracy Scores (ROCkeTS)-studie, waaraan 24 ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk deelnamen.
Van de 1.741 patiënten bij wie de test op eierstokkanker versneld werd uitgevoerd, kregen 119 de diagnose hooggradige sereuze eierstokkanker, een van de dodelijkste varianten van de ziekte.
Meer dan een kwart (25,2%) van de patiënten die deelnamen aan de studie, had de diagnose eierstokkanker in stadium één of twee gekregen, en van deze vrouwen overleefde 93% het langer dan vijf jaar. Maar de overlevingspercentages voor patiënten die de diagnose eierstokkanker in een vergevorderd stadium kregen, waren slechts 13%.
Uit het onderzoek bleek ook dat patiënten bij wie de kanker zich al had verspreid vóór de diagnose, een ‘relatief eenvoudige’ operatie nodig hadden om de kanker te verwijderen.
Bijna tweederde van de patiënten die deelnamen aan het onderzoek, 78 van de 119, onderging een operatie om zoveel mogelijk kankercellen uit de buik te verwijderen, terwijl 36 patiënten chemotherapie kregen vóór de operatie. Slechts vijf van de 119 vrouwen ondergingen geen enkele operatie.
Momenteel is er geen nationaal screeningsprogramma voor eierstokkanker in het Verenigd Koninkrijk. In plaats daarvan is er sinds 2011 een testprogramma genaamd symptom triggered testing, wat betekent dat vrouwen met symptomen zoals een opgeblazen gevoel, veranderingen in de stoelgang, veranderingen in de eetlust of buikpijn voorrang moeten krijgen voor een bloedtest en echo.
Volgens professor Sudha Sundar, gynaecologisch kankerchirurg en klinisch academicus aan de Universiteit van Birmingham, is het onzeker of deze symptoomgetriggerde tests nuttig zijn voor patiënten.
Sundar zei: “We weten dat deze specifieke vorm van kanker, de meest voorkomende vorm van eierstokkanker, zich vaak verspreidt naar de buik.
“Een kwart van de vrouwen bevond zich in stadium één, wat fantastisch is, maar zelfs toen de ziekte zich al had verspreid, konden we aantonen dat de verspreiding bij de meerderheid van de vrouwen gematigd was.”
Ze voegde toe: "De implicatie hiervan is dat ze een relatief eenvoudige operatie kunnen ondergaan om de kanker te verwijderen. Potentieel zijn we niet alleen in staat om vrouwen met kanker te identificeren, maar ook om eierstokkanker op te sporen in een stadium waarin het een heel groot verschil maakt voor het individu."
In het Verenigd Koninkrijk krijgen jaarlijks ongeveer 7.500 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Onder vrouwen is dit de zesde meest voorkomende vorm van kanker.