Kunstmatige intelligentie helpt bij opsporen van borstkanker uitzaaiingen in UMC Utrecht.
03-07-2024 09:51
Auteur: Regioredactie - ad.nl/utrecht
Met behulp van AI kunnen uitzaaiingen van borstkanker sneller opgespoord worden.
Foto: Getty Images
Kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen bij het sneller opsporen van uitzaaiingen bij borstkanker. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. AI assisteert bij het beoordelen van de schildwachtklier waar uitzaaiingen van borstkanker als eerste terechtkomen.
Nadat bij een vrouw de tumor is weggehaald, wordt vaak ook de schildwachtklier verwijderd. Dat is de lymfeklier waar tumorcellen als eerste in terechtkomen. Pathologen onderzoeken het weefsel nauwkeurig, omdat hieruit kan worden vastgesteld of er uitzaaiingen zijn. Soms zien pathologen de plekken direct, maar hoe kleiner de uitzaaiing, hoe lastiger dat is. AI helpt de artsen bij het detecteren van verdachte plekjes.
Pathologen kunnen daardoor sneller hun werk doen. Daarnaast bespaart het de kosten van extra onderzoek, wat gebruikelijk is bij een standaardprocedure.
Tijdens de proefperiode werd dankzij de hulp van kunstmatige intelligentie 3.000 euro bespaard. Dat kan volgens het ziekenhuis op jaarbasis oplopen tot tienduizenden euro's.
De pathologen van het UMC Utrecht passen deze methode nu standaard toe bij borstkankerpatiënten.
Bron: www.ad.nl