Kom op tegen Kanker na nieuwe studie: ‘Schroef aantal centra die complexe tumoren behandelen verder terug’.

23-10-2024 16:52

 

 

Auteur :Femke Van Garderen  - .tijd.be/politiek-economie

 

 

 

Patiënten met een zeldzame of complexe tumor hebben meer kans op overleven kans op overleven wanneer ze in een ziekenhuis met ervaren teams terechtkomen.

Patiënten met een zeldzame of complexe tumor hebben meer kans op overleven kans op overleven wanneer ze in een ziekenhuis met ervaren teams terechtkomen. 

Foto: imageBROKER/Harry Hart.

 

 

 

 

Eén uur of meer onderweg zijn voor een ingreep, bestraling of chemo? Veel patiënten zijn daartoe bereid, blijkt uit een bevraging van Kom op tegen Kanker. De organisatie vraagt het aantal klinieken die complexe tumoren mogen behandelen, verder terug te schroeven.

 

Mensen met een zeldzame of complexe tumor hebben meer kans op overleven wanneer ze in een ziekenhuis met ervaren teams terechtkomen. Om die reden wordt de zorg geconcentreerd. Dat betekent dat patiënten voor de behandeling niet langer in de bijna 100 Belgische klinieken terecht kunnen, maar alleen in degene die een minimaal aantal ingrepen doen.

 

Voor onder meer slokdarm- en pancreaskanker zijn er zo respectievelijk 10 en 15 'referentiecentra' aangeduid. Die hervorming zorgde wel voor verzet. Sommigen geloven dat patiënten zich in zulke centra niet thuis voelen en opzien tegen de langere reistijd.

 

Maar klopt dat? Kom op tegen Kanker heeft het afgelopen jaar 840 patiënten over hun ziekenhuiskeuze bevraagd. Die blijkt vooral bepaald te worden door de arts, die hen al dan niet doorverwees, stelt de organisatie. De eigen ervaring of reputatie van de kliniek vinden ze minder belangrijk.

 

Hetzelfde geldt voor de reistijd. 90 procent van de bevraagde kankerpatiënten is bereid een uur onderweg te zijn naar een referentiecentrum. 70 procent vindt zelfs twee uur aanvaardbaar. Het gaat dan wel om een verplaatsing voor een eenmalige behandeling, zoals een operatie. Voor herhaalde behandelingen zoals chemo- of radiotherapie is de bereidheid minder.

 

‘Patiënten willen de beste zorg, zelfs als dat betekent dat ze verder moeten reizen’, concludeert Ward Rommel, diensthoofd studie en beleid bij Kom op tegen Kanker. De organisatie merkt op dat leeftijd geen verschil maakt. Wel ziet ze dat mensen die moeite hebben om op het eind van de maand rond te komen, minder bereid zijn zich te verplaatsen. Voor wie reizen naar een gespecialiseerde kliniek een drempel is, stelt Kom op tegen Kanker een aantal maatregelen voor, zoals het terugbetalen van de vervoerskosten.

 

Met hun bevraging richten Kom op tegen Kanker en 15 patiëntenorganisaties zich tot de regeringsonderhandelaars, in de hoop dat ze complexe kankerbehandelingen verder concentreren en voor zeldzame kankers gespecialiseerde centra betrekken bij het opstellen van het behandelplan. Rommel wijst onder meer naar eierstokkanker. ‘Uit onderzoek blijkt dat de mediane overleving 2,5 jaar langer is als patiënten behandeld worden in een ziekenhuis dat jaarlijks meer patiënten ziet. Die waarheid kan de Belgische politiek niet langer negeren.’

 

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ziet de bevraging als een ‘bevestiging van de ingeslagen weg.’ Vandenbroucke wil de concentratie ‘consequent verderzetten en waar nodig versterken.' Eerder raakte bekend dat hij referentiecentra voor hoofd- en halstumoren wil oprichten - het overleg daarover loopt nog.

 

 

Bron: www.tijd.be