Koffiedrinken verkleint waarschijnlijk de kans op hoofd- en halskanker (en heeft tal van andere gezondheidsvoordelen)
Auteur: Jeannette Kras - msn.com
A cup of latte with intricate art beside a laptop on a wooden table, depicting a cozy work setting.
Foto: Scientias.nl
Een kleine opsteker voor wie van koffie en thee houdt (wie niet?): het drinken ervan lijkt te beschermen tegen hoofd- en halskanker, de zevende meest voorkomende kanker wereldwijd, en het aantal gevallen neemt toe, vooral in lage en middeninkomenslanden.
Er is al veel vaker onderzocht of koffie en thee de ziekte kunnen voorkomen, maar de resultaten waren tot nu toe inconsistent. Daarom voerden wetenschappers van het International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium, een wereldwijd samenwerkingsverband van onderzoekers, een meta-analyse uit van veertien eerder verschenen studies. Daaruit bleek kort gezegd dat het drinken van koffie en thee samenhangt met een lager risico op de ontwikkeling van hoofd- en halskanker, waaronder aan de mond en keel. De resultaten verschenen in Cancer, het vakblad van de American Cancer Society.
Kleinere kans op hoofd- en keelkanker:
De deelnemers aan de studies vulden vragenlijsten in over hoeveel koffie met en zonder cafeïne en thee ze per dag consumeren. De onderzoekers voegden uiteindelijk gegevens samen van ruim 9500 patiënten met hoofd- en halskanker en bijna 16.000 mensen zonder de ziekte. Daaruit bleek dat wie meer dan vier kopjes koffie met cafeïne per dag dronk, 17 procent minder kans had op hoofd- en halskanker, 30 procent minder kans op mondkanker en 22 procent minder kans op keelkanker, vergeleken met mensen die geen koffie dronken.
Het drinken van cafeïnevrije koffie leidde nog tot een 25 procent lagere kans op specifiek mondkanker en één kopje thee per dag werd gelinkt aan een 9 procent lager risico op hoofd- en halskanker in het algemeen. Voor deze vorm van kanker lijkt het dus het beste om koffie met cafeïne te drinken.
Meer koffie drinken:
“Er is weliswaar eerder onderzoek gedaan naar koffie- en theegebruik en een verlaagd risico op kanker, maar deze studie gaat dieper in op de verschillende effecten op bepaalde vormen van hoofd- en halskanker, inclusief de bevinding dat zelfs cafeïnevrije koffie een positief effect had”, zegt onderzoeker Yuan-Chin Amy Lee van de University of Utah School of Medicine. “Koffie- en theegewoonten zijn behoorlijk complex. Daarom onderstrepen deze bevindingen de behoefte aan meer gegevens en verder onderzoek naar de impact die koffie en thee kunnen hebben op het verlagen van het kankerrisico.”
Maar volgens deze studie beschermt koffie in ieder geval in enige mate tegen hoofd- en keelkanker.
Zo gezond is koffie:
Dachten we vroeger misschien dat koffie ongezond is, die tijd ligt ver achter ons. Onderzoek na onderzoek toont aan dat de gezondheidsvoordelen talrijk zijn. Zo schreven we eerder dit jaar dat koffie beschermt tegen hart- en vaatziekten en de kans verkleint op bepaalde vormen van kanker en parkinson. Ook is koffie goed voor de lever en de nieren. Volgens die studie hadden gematigde koffiedrinkers bijna 50 procent minder kans op cardiometabole aandoeningen vergeleken met mensen die helemaal geen cafeïne binnenkregen en een ruim 40 procent lager risico dan de mensen die dagelijks minder dan 100 mg cafeïne consumeerden. Drie koppen koffie per dag, wat gelijkstaat aan 200 tot 300 mg cafeïne, is dus beter dan niet of nauwelijks koffiedrinken. Daarbij geldt wel: hoe beter de koffie gefilterd is, hoe gezonder. Het Voedingscentrum adviseert om het vanwege de cafeïne bij maximaal vijf kopjes koffie per dag te houden.
Bron: www.msn.com