Kinderen en jongeren met kanker laten in volle zaal Concertgebouw voelen wat muziek betekent.

17-05-2024 17:55

 

 

 

 

 

“Muziek vertelt ons waar geen woorden voor zijn, hoe je je veerkracht terugkrijgt en hoe je vrij kunt zijn.” Met deze woorden opende presentator Jay-Jay Boske op 7 mei jl. het benefietconcert ‘Kinderen in hun Kracht’, georganiseerd door Vereniging Kinderkanker Nederland, Stichting Muziekids en het Conservatorium Amsterdam. Kinderen en jongeren traden op in het Koninklijk Concertgebouw van Amsterdam. Voor een uitverkochte zaal met 350 gasten vertelden ze via hun favoriete liedjes met artiesten als Meau, Typhoon en Alain Clark welke belangrijke rol muziek speelt voor kinderen die met kinderkanker te maken hebben (gehad).  

 

 

 

 

 

“De Kinderen en jongeren hebben hun favoriete, betekenisvolle nummers uitgekozen. Waar ze kracht en plezier uithalen en wat helpt om iets te vertellen waar geen woorden voor zijn. Deze nummers zijn samengevoegd tot een Kinderkanker Songbook op Spotify. Geïnspireerd op deze nummers is er muziek gemaakt en geschreven in unieke workshops, die ze samen met docenten en studenten van het Conservatorium van Amsterdam hebben ingestudeerd”, vertelde Mildred Klarenbeek, directeur van Vereniging Kinderkanker Nederland aan het begin van de avond. Ook Jordan de Vos van Muziekids liet weten de workshops bezocht te hebben. “Daar gebeurde in het groot wat in de studio’s van Muziekids in de ziekenhuizen in het klein gebeurt.” In verschillende leeftijdsgroepen lieten de kinderen zien wat ze hadden ingestudeerd. De oudsten hadden zelf de zang en muziek voor het liedje ‘Guiding Through’ geschreven, dat ze ten gehore brachten.  

 

 

“Vooral als het leven nare verrassingen heeft. Het geeft hoop en veerkracht.”

 
 
 

Veerkracht:


Solisten en ‘survivors’ Fleur en Mirthe speelden beiden hun eigen nummer. Fleur: “Met mijn lied ‘Don’t fortget to fly’ herinner ik mezelf eraan dat er veel mooie dingen zijn om voor te leven, zoals muziek maken.” Mirthe wil met haar lied ‘Feestje in mijn hoofd’ vertellen dat het belangrijk is de fijne momenten te koesteren. “Vooral als het leven nare verrassingen heeft. Het geeft hoop en veerkracht.” Dat muziek veerkracht geeft lichtte ook Dr. Dannis van Vuurden, kinderoncoloog en onderzoeker, toe tijdens de kennissnack. “Muziek helpt me om te gaan met de emoties die bij mijn werk komen kijken. Dat zie ik ook bij de kinderen en ouders die ik begeleid. Het is heel inspirerend te zien hoe veerkrachtig zij zijn.” Daarnaast vertelde Dannis van Vuurden dat muziek niet alleen helend is voor de geest, maar ook voor sommige hersentumoren. Hij doet onderzoek om met behulp van geluidsgolven medicatie over de bloed-hersenbarrière gerichter in de tumor te brengen. Daarover hebben we een podcast opgenomen die je hier kunt belusteren. Julia Bitter, muziekdocent en artistiek leider van Kinderen in hun Kracht vertelde over haar ervaringen met veerkracht: “Als ik muziek maak met kinderen, zijn ze daarop gefocust. Even gericht op wat wel kan in plaats van op het ziekzijn, waardoor ze kunnen terugveren en sprankelen.”
 
 
 

“Als ik zing denk ik niet aan mijn ziekte.”

 
 
 

Niet aan ziek zijn denken:


Dat laatste beaamt ook deelnemer Lotte. “Als ik zing denk ik niet aan mijn ziekte.” Met Pjotr en Typhoon zong ze het nummer ‘Als ik je weer zie’, dat Pjotr doet denken aan zijn vriend  en mededeelnemer Jesse. “Hij is ook ziek geweest en we hebben veel steun aan elkaar.” Hij viel met zijn neus in de boter, want even later kreeg Pjotr de kans om met Alain Clark op te treden. Samen zongen ze ‘Father and Friend’. Alain Clark zong vervolgens ook het lied ‘Deze is voor jou’. “Voor alle mensen die voor een ander zorgen.” Ook Typhoon stak de aanwezigen een extra hart onder de riem met ‘Van de regen naar de zon’. “Voor de momenten dat je het moeilijk hebt.” Beiden vonden het bijzonder er te zijn. Dat gold ook voor Meau. Het was een grote wens van zowel Jasmijn en Lucy, waarover zij vertelden in het jeugdjournaal, als van Britt, Bente, Lana en Mae om met haar het nummer ‘Tegen de klippen op’ te zingen. Ze schreef het nummer voor de documentaire van Sterre van Wijlen die als kind botkanker had. Het was muisstil in de zaal, ook tijdens ‘Stukje van mij’. Dat duurde niet lang, want alle deelnemers stonden daarna te popelen om gezamenlijk het podium op te gaan voor de eindmedley. Samen zongen ze favoriete nummers als ‘Zin in de lente’, ‘Multicolor’ en ‘I’m still standing’. Daarmee sloten ze de eerste editie af van ‘Kinderen in hun Kracht’, dat zeker naar meer smaakt. 
 
 
 
 

Meer lezen/kijken:

 

 

 

Bron: www.kinderkankernederland.nl/nieuws