Kees (68) genas van kanker die 3000 mannen per jaar het leven kost: ‘Als ik me niet had laten testen...’

16-12-2024 16:50

 

 

Auteur: Paolo Laconi  - destentor.nl/putten

 

 

Kees (68) genas van kanker die 3000 mannen per jaar het leven kost: 'Als ik me  niet had laten testen...' | Putten | destentor.nl

Kees van den Berg uit Putten genas van een ‘sluipmoordenaar’. 

Foto:  Henri van der Beek.

 

 

 

 

Kees van den Berg (68) uit Putten is genezen van prostaatkanker. Dat dankt hij vooral aan zijn gewoonte om jaarlijks een preventieve test te doen, waardoor hij er vroeg bij was en de kanker niet was uitgezaaid. Als voorzitter van de Prostaatkankerstichting wijst hij mannen nu op het belang van vroegonderzoek. ,,Als ik me niet had laten testen, had ik hier misschien niet meer gezeten.”

 

Van den Berg uit Putten was vroeger veel op reis. Hij liet daarom zijn bloedwaarden jaarlijks via de huisarts controleren. Cholesterol, lever, nieren, malaria - omdat hij veel in Afrika kwam. Puur ter preventie.

 

,,Uit zo’n bloedtest komt ook een PSA-waarde”, vertelt Van den Berg. ,,Dat staat voor prostaat specifiek antigen, het is een zogenoemde tumormarker. Een PSA-waarde hoger dan 3 kán een aanwijzing zijn voor prostaatkanker.”

 

Toen hij zag dat zijn waarde in korte tijd groeide van 2,8 naar 5,3 trok hij bij zijn huisarts aan de bel. ,,Er kan dan nog steeds niks aan de hand zijn, maar ik nam het zekere voor het onzekere. Een echo en biopten gaven geen duidelijk uitsluitsel. Uiteindelijk heb ik in Nijmegen een MRI-scan gehad. Daaruit bleek dat er aan de achterkant van mijn prostaat een agressieve tumor zat.”

 

Omdat hij er vroeg bij was, zat de kanker nog in de prostaat en waren er geen uitzaaiingen. Van den Berg koos voor een operatie, waarbij zijn prostaat werd verwijderd. Hij genas en is nu elf jaar kankervrij.

 

,,Prostaatkanker is een sluipmoordenaar. Vaak hebben mannen geen klachten, terwijl de kanker er al wel zit. Ik had ook geen klachten. Om die reden liet ik me preventief testen. Als ik dat niet had gedaan, had ik hier misschien niet meer gezeten. Ik ben het bewijs dat vroegonderzoek cruciaal is.”

 

 

Grote winst in kwaliteit van leven:

De prostaat, een klier ter grootte van een kastanje, zit onder de blaas rondom de plasbuis en speelt een belangrijke rol bij de voortplanting. Vanaf 50 jaar is er een verhoogd risico op prostaatkanker. De Prostaatkankerstichting wijst er daarom op om vanaf die leeftijd vroegonderzoek te laten doen.

 

,,Vroege opsporing is van groot belang”, zegt voorzitter Van den Berg, die het zelf heeft ervaren. ,,Wordt de prostaatkanker tijdig gevonden, dan is de behandeling in principe gericht op genezing. Dit betekent naast overleving ook een grote winst in kwaliteit van leven.”

 

Voorheen waren huisartsen geen voorstander van vroegonderzoek. Een hoge PSA-waarde kan weliswaar duiden op kanker, maar dat is zeker niet altijd het geval. In Nederland meten 40.000 mannen jaarlijks een verhoogde PSA-waarde, daarvan hebben er 14.000 ook daadwerkelijk prostaatkanker.

 

,,Een verhoogde test kan voor ongerustheid zorgen”, zegt Van den Berg. ,,Je zit toch in spanning. Maar dat liever dan er pas achter komen als de kanker is uitgezaaid.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Kees (68) genas van kanker die 3000 mannen per jaar het leven kost: 'Als ik me  niet had laten testen...' | Putten | destentor.nl

Kees van den Berg 

Foto: Henri van der Beek.

 

 

 

 

Twijfel over zelftesten:

Tegenwoordig bieden drogisterijen zoals Kruidvat PSA-zelftesten aan. Huisartsen hebben hier veel kritiek op. Het zou schijnzekerheid geven. Daar is Van den Berg het mee eens. ,,Zo’n zelftest is meestal minder nauwkeurig. Doe je er toch een en komt er een verontrustend hoge score uit, dan zou ik er alsnog mee naar de huisarts gaan om een echte test te doen.”

 

De Prostaatkankerstichting probeert de ziekte uit de taboesfeer te halen. Vaak spelen gevoelens van schaamte een rol. ,,De ziekte kan je mannelijkheid een knauw geven”, vertelt Van den Berg. ,,Je kunt impotent raken. Dat heeft invloed op je relatie. Gelukkig zijn er tegenwoordig hulpmiddelen om de kans op een erectie te vergroten, zoals medicijnen, injecties of een vacuümpomp.”

 

 

Huiswerk:

Deze middelen worden vaak niet door de zorgverzekeraar vergoed, iets waar de Prostaatkankerstichting wel voor strijdt. ,,Sommige patiënten voelen zich na een behandeling geen man meer. Dat kan mentaal veel met je doen. Als er middelen zijn om de seksualiteit weer terug te krijgen, dan zou dat eigenlijk vergoed moeten worden.”

 

Na elf jaar voorzitterschap zwaait Van den Berg eind dit jaar af. Voor mannen die de ziekte blijken te hebben, heeft hij nog een welgemeend advies. ,,Laat je niet automatisch behandelen door het ziekenhuis om de hoek, maar zoek een gespecialiseerde kliniek. Het maakt voor een goede diagnose nogal uit of een arts tien prostaten per jaar beoordeelt of tweehonderd. Doe daarom goed je huiswerk voordat je een keuze maakt.”

 

 

Cijfers:

Prostaatkanker is onder mannen de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In ons land krijgen jaarlijks gemiddeld 14.500 mannen de diagnose prostaatkanker. Ongeveer 3000 mannen overlijden als gevolg van de ziekte.

 

 

In Overijssel werd vorig jaar prostaatkanker jaar bij 1045 mannen vastgesteld. In Gelderland waren dat er 1903 en in Flevoland 354.

 

Jaarlijks overlijden er evenveel mannen aan prostaatkanker als vrouwen aan borstkanker.