Kankerpatiënt kan opnieuw spreken na zeldzame strottenhoofdtransplantatie: “Ik wil dat mensen weten dat het mogelijk is”.

11-07-2024 16:03

 

 

Auteur: AVBB - hln.be/buitenland

 

 

Kankerpatiënt kan opnieuw spreken na zeldzame strottenhoofdtransplantatie: “Ik  wil dat mensen weten dat het mogelijk is” | Buitenland | hln.be

 

 

 

 

Marty Kedian (59) verloor tien jaar geleden zijn stem door strottenhoofdkanker, maar dankzij een transplantatie heeft hij nu zijn stem terug en kan hij terug voorlezen aan zijn kleindochter. Marty is de derde persoon in de VS die ooit de volledige ingreep heeft ondergaan. De operatie was deel van een kleine studie.

 

“De mensen moeten hun stem kunnen behouden", zegt Kedian (59) vier maanden na zijn transplantatie. Hij is nog wat hees, maar kan al een uur lang praten. “Ik wil dat mensen weten dat dit mogelijk is.” De man werd ongeveer tien jaar geleden gediagnosticeerd met een zeldzame vorm van larynxkanker, dat ontstaat in het slijmvlies van het strottenhoofd. Een orgaan dat cruciaal is voor het ademhalen en slikken. Kedian onderging sinds de diagnose al meer dan twaalf operaties en had uiteindelijk een buisje in zijn luchtpijp nodig om te ademen en te slikken. Zelfs een schorre fluistering voortbrengen was een worsteling voor hem.

 

Toch weigerde hij dat artsen zijn hele strottenhoofd zouden verwijderen om de kanker te genezen. Hij wilde zijn kleindochter voor het slapengaan verhaaltjes blijven voorlezen met zijn eigen stem, in plaats van met robotachtig klinkende spraakapparaten. Daarom ging zijn vrouw op zoek naar een oplossing. Zij vond de nieuwe klinische studie van de Mayo Clinic. Ze contacteerde de dokters in Arizona en die besloten dat hij een goede kandidaat was voor een strottenhoofdtransplantatie omdat zijn kanker niet snel groeide. Na tien maanden zoeken naar een strottenhoofd dat gezond genoeg was en de juiste grootte had, onderging Marty als derde persoon in de Verenigde Staten een volledige larynxtansplantatie. Die operatie duurde 21 uur lang en werd uitgevoerd door zes chirurgen.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 

Kankerpatiënt kan opnieuw spreken na zeldzame strottenhoofdtransplantatie: “Ik  wil dat mensen weten dat het mogelijk is” | Buitenland | hln.be

Voorzitter van hoofd- en halschirurgie haalt het donororgaan uit een perfusievat in het Mayo Clinic Hospital in Phoenix. 

Foto: AP.

 
 
 
 
 
 
 

Geliefde accent uit Boston:


Ongeveer drie weken na de transplantatie kon Kedian opnieuw praten en na jaren opnieuw bellen met zijn moeder. “Dat was een emotioneel moment voor mij”, zei Marty daarover. Hij behield dankzij de transplantatie zelfs zijn geliefde accent uit Boston. “Elke dag wordt het beter,” zei Kedian. “Het buisje in zijn luchtpijp blijft nog minstens een paar maanden, maar ik push mezelf om het sneller te laten gaan, ik wil terug naar een normaal leven.” Ook de dokters in Arizona hopen om de operatie toegankelijker te maken voor meer patiënten, inclusief sommigen met kanker, wat de meest voorkomende reden is voor het verwijderen van een strottenhoofd.
 
 
 
 
 
 
 
Kankerpatiënt kan opnieuw spreken na zeldzame strottenhoofdtransplantatie: “Ik  wil dat mensen weten dat het mogelijk is” | Buitenland | hln.be
Marty Kedian begroet zijn hond Baxter tijdens zijn eerste bezoek aan het Mayo Clinic ziekenhuis na zijn operatie in Phoenix. 

Foto: AP.

 
 
 
 
 
 
 
 
Bron: www.hln.be