Kanker en het n-woord: hou ermee op.
Auteur: Yeşim Candan - rtlnieuws.nl/columns
Op en rondom het voetbalveld zie je goed hoe het met onze samenleving is gesteld. Tijdens de bekerfinale tussen PSV en Ajax konden we zien hoe profvoetballers met elkaar omgaan. Om de haverklap waren er opstootjes. De voetballers konden zich niet inhouden en gedragen, de supporters ook niet.
Mijn zoontje had laatst een toernooi in Utrecht waarbij het gescheld met de ziekte kanker me om de oren vloog. Toen ik mijn ongenoegen daarover uitsprak tegen mijn zoontje, zei hij dat dit normaal was, dat hij dit het hele toernooi hoorde. Een 7-jarige jongen had diezelfde dag die ziekte gecombineerd met het n-woord om, nota bene, het broertje van zijn teamgenoot uit te schelden.
Jij ook bedankt voor de foto, lafaard.
Persoonlijk kan ik de reactie van Berghuis begrijpen. Wat moet je dan? Een verstandig gesprek aangaan met zo'n racist? En wat doet de KNVB hier eigenlijk tegen? Het lijkt wel het ministerie van Sportzaken, met die zalvende, politiek-correcte taal. Ik snap dat mensen Berghuis' actie afkeuren, want geweld zou nooit de oplossing mogen zijn. Tegelijkertijd maak ik me grote zorgen over hoe vaak ik dit soort scheldwoorden hoor. Wij missen in Nederland het gevoel van noodzaak om dit probleem aan te pakken, waardoor het steeds verder doorsijpelt in de samenleving.
In het Britse voetbal zijn apps om racisme te melden.
Waarom hebben wij niet een app zoals de organisatie Kick it Out in Engeland? Meer dan 25 jaar bestrijdt deze organisatie racisme in de Britse voetbalstadions. Sinds zo'n negen jaar is daar zelfs een speciale app voor. Sindsdien is het mogelijk foto's en video's mee te sturen bij een melding van discriminatie.
Ook clubs in de Premier League hebben hun eigen app om gescheld anoniem te melden. Niet alleen jodenhaat, maar ook moslimhaat komt steeds vaker voor in het profvoetbal. "Salah is a bomber", zongen Chelsea-fans over de islamitische Liverpool-voetballer Mohamed Salah. De organisatie zette ook druk op de Engelse voetbalbond om Manchester City-speler Bernardo Silva te schorsen na een racistische tweet over zijn teamgenoot Benjamin Mendy. Consequentie: hij werd een wedstrijd geschorst, moest een boete van 58.000 euro betalen én een cursus over racisme volgen.
Kijk, dat zijn serieuze consequenties. Alleen op die manier kun je racistisch geweld aanpakken.