Kan yoga helpen tegen vervelende bijwerkingen van hormoontherapie? Het UMC denkt van wel.

30-11-2023 17:29

 

 

Auteur: Indra Jager - ad.nl/utrecht

 

 

 

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. 

Neo Yoga

 
 
 
 
 
 
 
Stemmingswisselingen, opvliegers en gewrichtsklachten. Het zijn de nare bijwerkingen van hormoontherapie. Een therapie die belangrijk is om borstkanker te bestrijden. Bij het UMC Utrecht denken ze te weten hoe hormoontherapie een stuk dragelijker kan worden.
 
 
De onderzoekers verwachten veel van yoga. Dat is veel meer dan ‘alleen maar’ rekken en strekken; het versterkt het lichaam, vermindert stijfheid én maakt het hoofd leeg. Een paar ultieme ingrediënten voor vrouwen met gewrichtsklachten door anti-hormonale therapie bij hormoongevoelige borstkanker, denkt het UMC.
 
 

Stoppen met hormoontherapie vanwege klachten:


Borstkanker wordt in 80 procent van de gevallen mede veroorzaakt door hormonen. Die gaan op de cellen van de tumor zitten, waardoor de tumor groeit. Hormoontherapie onderdrukt die hormonen, waardoor de groei wordt geremd. Maar omdat de hormonen worden geremd, gaat de persoon met hormoontherapie in een soort overgang, met bijbehorende kwalen. Opvliegers en stemmingswisselingen, maar óók gewrichtsklachten.

 

Hormoontherapie duurt vaak wel vijf tot tien jaar. Zo’n 30 procent van vrouwen stopt vanwege de klachten die ze ervan krijgen. Een belangrijke reden is spier- en gewrichtsklachten, want die worden soepel gehouden door het hormoon oestrogeen - en dat wordt dus onderdrukt. ,,Maar de therapie wordt natuurlijk niet voor niks gegeven”, zegt epidemioloog Evelyn Monninkhof (47) van het Juliuscentrum van het UMC Utrecht.

 

 

 

Geen poweryoga, dat is te heftig

 

Evelyn Monninkhof, epidemioloog UMC Utrecht.

 

 

 

Zij begeleidt het onderzoek. Wat gebeurt er als vrouwen met hormoontherapie aan de yoga gaan? ,,Wij denken dat yoga heel goed zou kunnen werken. We weten ook dat yoga pijn kan verminderen bij mensen met spier- en gewrichtsklachten. Het vermindert ook stijfheid. We zagen dat yoga een positieve invloed kan hebben op ontstekingsfactoren in het lichaam, die een rol kunnen spelen bij de klachten.”

 

 

Een actieve vorm van yoga, maar niet té intensief:


De onderzoeksgroep gaat 140 vrouwen met hormoongevoelige borstkanker optrommelen. De helft gaat yoga doen, de andere helft is de controlegroep. De vrouwen moeten aan wat eisen voldoen: ,,Ze mogen niet al aan yoga doen, moeten al minstens een paar maanden aan de hormoontherapie zijn en moeten last hebben van spier- en gewrichtsklachten.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Foto ter illustratie.
 

Foto ter illustratie. 

 
Unsplash.
 
 
 
 
 
 
 
 
Door middel van loting worden de yoga- en controlegroep bepaald. Voor de vrouwen uit de yogagroep wordt een yogaschool in de buurt gezocht. Zij gaat bijvoorbeeld vinyasa yoga beoefenen: ,,Een actieve vorm, maar niet te intensief. Geen poweryoga, dat is te heftig. De vrouwen kunnen nog last hebben van hun ziekte, bijvoorbeeld op de plekken waar bestralingen zijn geweest.”
 

Het bewegingsaspect is belangrijk, maar er moet ook ontspannen worden. ,,Ontspanning kan de pijn- en stresscirkel doorbreken.” De vrouwen gaan twee keer in de week een les volgen op de yogaschool en één keer per week thuis.

 

 

Bewegen is het enige dat helpt tegen vermoeidheid:

 

Is dat niet hartstikke intensief voor mensen met kanker? ,,Bij eerdere onderzoeken zagen we dat zelfs mensen aan de chemotherapie, waar je meestal veel zieker van wordt dan van hormoontherapie, een beweegprogramma vol kunnen houden. Zelfs HITT-training, wat veel intensiever is. Eigenlijk is bewegen het enige dat bij mensen met kanker helpt tegen vermoeidheid en mensen zijn best goed in staat om naar zoiets toe te gaan.”
 

Het is dan ook de bedoeling dat vrouwen zich uiteindelijk beter voelen dan voor ze yoga deden. ,,Dat is de intentie.” De uitkomsten van het onderzoek zijn straks ook toe te passen bij andere kankertypes waar mensen last hebben van gewrichtsklachten door hormoontherapie, denkt Monninkhof.

 

 

 

Epidemioloog Evelyn Monninkhof van UMC Utrecht

Epidemioloog Evelyn Monninkhof van UMC Utrecht 

Foto: Evelyn Monninkhof.

 

 

 

 

Bron: www.ad.nl