Kan ik sondevoeding vervangen door een blended diet ?

07-12-2020 16:50






Blended diet

sondevoeding.





Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van het zogenaamde blended diet ten opzichte van medische sondevoeding. Medische sondevoeding heeft de voorkeur, omdat hiervan duidelijk is hoeveel voedingsstoffen het bevat. Daardoor weet je precies wat je binnenkrijgt aan voedingsstoffen. Als je geen medische sondevoeding wil of kan nemen, dan kan een blended diet een mogelijk alternatief zijn.


Wat is een blended diet?

Bij een blended diet wordt gewone voeding fijngemalen, verdund met water en vervolgens via een sonde toegediend. Een blended diet kan eventueel gebruikt worden als volledige of gedeeltelijke vervanging van medische sondevoeding. Als je sondevoeding wilt vervangen door een blended diet is het belangrijk om dit onder begeleiding van een diëtist te doen.



Een blended diet kan alleen worden toegepast als:


  • Je klaar bent met de behandeling tegen kanker, omdat anders het risico op infectie te groot is. Tijdens de behandeling van kanker is de weerstand verminderd. Doordat de voeding zelf klaargemaakt wordt bestaat er een grotere kans op voedselinfecties dan bij medische sondevoeding
  • Je een sonde hebt die in de maag uitkomt, waarbij de sonde dik genoeg is. Als je een sonde hebt die rechtstreeks naar de darmen gaat, is een blended diet geen optie.
  • Je geen koorts of infecties hebt.


Mogelijke voordelen van een blended diet:


  • Bepaalde maag- en darmklachten zoals overgeven, buikpijn en een moeizame stoelgang (verstopping) kunnen afnemen.


Mogelijke nadelen van een blended diet:


  • De voeding is minder geconcentreerd dan medische sondevoeding. Al het eten moet namelijk verdund worden met water om het door een sonde te kunnen toedienen. Hierdoor is het lastiger om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • De sonde kan door de grovere voeding gemakkelijker verstopt raken.
  • Het klaarmaken van een blended diet kost tijd.
  • Doordat de voeding zelf klaargemaakt wordt bestaat er een grotere kans op voedselinfecties dan bij medische sondevoeding.
  • De zorgverzekeraar vergoedt de voeding niet, medische sondevoeding wordt wel vergoed.
  • Het is moeilijker om te weten wat je precies binnenkrijgt aan voedingsstoffen.
  • Door een verkeerde temperatuur of toedieningssnelheid kunnen maag- en darmklachten ontstaan.


Wat blijkt uit onderzoek?

Er is een klein onderzoek gedaan onder patiënten met hoofd-hals kanker die last hadden van onbedoeld gewichtsverlies. De groep die medische sondevoeding kreeg, kwam aan in gewicht en spiermassa. Maar bij de groep die een blended diet toepaste was dit niet het geval.


Het is nog niet onderzocht of eventuele risico's, zoals een mogelijk tekort aan voedingsstoffen, het verstoppen van de sonde en infecties vaker voorkomen bij een blended diet dan bij medische sondevoeding. Hiervoor is meer onderzoek nodig.


Ons advies:

Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van een blended diet ten opzichte van medische sondevoeding. Medische sondevoeding heeft de voorkeur, omdat hiervan duidelijk is hoeveel voedingsstoffen het bevat. Als je geen medische sondevoeding wil of kan nemen, dan kan een blended diet een mogelijk alternatief zijn.


Als je sondevoeding wilt vervangen door een blended diet is het belangrijk dit altijd eerst met de arts en/of diëtist te bespreken.



Lees ook:

Wat is sondevoeding?





Bron: www.voedingenkankerinfo.nl