Kan ik met een vegetarische voeding mijn risico op het krijgen van kanker verlagen ?

20-07-2019 17:23

                                    




Vegetarisch eten - Voeding en Kanker info



Dat is moeilijk te zeggen, dat ligt eraan hoe de totale vegetarische voeding eruit ziet. Minder (rood) vlees eten verkleint het risico op het krijgen van darmkanker. Het eten van veel voedingsvezels en volkorengranen verlaagt het risico op het krijgen van kanker.



Wat is een vegetarisch eetpatroon?

Iemand die geen vlees eet, maar wel ei en zuivel, heeft een vegetarisch eetpatroon. Dit heet officieel lacto-ovo-vegetarisch. Sommige mensen eten geen vlees, maar wel vis, ei en zuivel. Zijn worden pescotariërs genoemd.

Afhankelijk van de samenstelling wordt vegetarische voeding over het algemeen gekenmerkt door een weinig verzadigde vetten, veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen.



Aangetoonde gezondheidseffecten:

Een vegetarische voeding is meestal rijk aan vezels door veel groente, fruit en volkorengranen.


Uit meerder onderzoeken blijkt dat deze voeding een kleinere kans geeft op het krijgen van chronische ziekten waaronder sommige soorten kanker. Het is echter niet duidelijk of dit door de voeding alleen komt. Het kan ook zijn dat mensen die een vegetarisch eetpatroon hebben, ook gezonder leven door minder alcohol te drinken, niet te roken en meer te bewegen. Ook hebben vegetariërs over het algemeen minder overgewicht dan niet-vegetariërs. Dit is gunstig omdat overgewicht de kans vergroot op maar liefst 12 kankersoorten.


Let op: tekort aan essentiële voedingsstoffen.

Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen. Deze kun je ook uit andere voedingsmiddelen halen. Het gaat om:


  • Eiwittenvoor de bouw van lichaamscellen.
  • IJzervoor het transport van zuurstof door je bloed. IJzer uit plantaardig voedsel wordt door het menselijk lichaam moeilijker opgenomen dan ijzer uit vlees. Vitamine C zorgt dat ijzer beter wordt opgenomen. Zorg daarom dat je producten die veel vitamine C bevatten (bijvoorbeeld een stuk fruit) tegelijk eet met producten die veel ijzer bevatten zoals volkorenproducten (bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst) en peulvruchten (bijvoorbeeld bruine bonen en linzen).
  • Vitamine B1voor de verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart en zenuwstelsel.
  • Vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Omdat vitamine B12 alleen voorkomt in dierlijke producten (vlees, zuivel en eieren), doen veganisten er verstandig aan B12-supplementen te slikken (tot 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Ook is het voor veganisten raadzaam advies te vragen van een diëtist om zo verdere tekorten in de voeding te voorkomen.




Bron: www.voedingenkankerinfo.nl