Kan ik glutamine gebruiken ter voorkoming of behandeling van mucositis?

04-05-2015 18:01

 


Het is onvoldoende duidelijk wat de lange termijn effecten zijn van glutaminegebruik op de tumor. Glutamine lijkt een gunstige invloed te hebben op de behandeling van mucositis na chemotherapie of bestraling. Glutamine is echter ook een voedingsbron voor snel-delende cellen zoals tumorcellen. Daarom lijkt het niet veilig om glutamine te gebruiken als behandeling van mucositis bij kanker.



Glutamine is een aminozuur. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Glutamine is een niet-essentieel aminozuur. Dit betekent dat het lichaam dit aminozuur zelf kan maken uit andere aminozuren onder normale omstandigheden. Glutamine fungeert als energiebron voor cellen die snel delen, zoals witte en rode bloedcellen. Glutamine is een belangrijk aminozuur voor het onderhoud en herstel van het maagdarmkanaal. Het lijkt het erop dat glutamine bij ernstig zieke patiënten wel een essentieel aminozuur is. Dit betekent dat het lichaam van ernstig zieke patiënten zelf niet voldoende glutamine kan maken. De behoefte is bij ernstig zieke mensen hoger om de schade en ontregeling door ziekte te herstellen en glutamine moet daarom in hun voeding voorkomen.. Tumorcellen kunnen snel- en langzaam- delend zijn. Snel-delende agressieve tumorcellen zouden glutamine als voedingsbron kunnen gebruiken. Glutamine kan dus zowel gunstige als ongunstige effecten hebben.

Lees verder op de Website....  https://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-ik-glutamine-gebruiken-ter-voorkoming-of-behandeling-van-mucositis/  


Bron: www.voedingenkankerinfo.nl