Kan ik bietensap drinken bij kanker en de behandeling ervan ?

20-12-2019 18:30

                                       




Voeding_en_kanker_bietensap

Bietensap.



Naar het effect en de veiligheid van bietensap tijdens de behandeling van kanker  is nog weinig onderzoek gedaan. Wel is bekend dat bietensap een behoorlijke hoeveelheid nitraat bevat. Het is onzeker of die hoeveelheid veilig is bij regelmatig gebruik. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om het drinken van bietensap te beperken, af te wisselen met andere groente- en fruitsappen en dus niet iedere dag een glas te nemen. Dit advies geldt voor zowel mensen met als zonder kanker. Daarnaast bevat bietensap ook veel suiker in vergelijking met andere groentesappen.



Wat is bietensap?

Bietensap wordt gemaakt van rode bieten. Je kunt bietensap zelf maken maar ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Bietensap is populair onder duursporters omdat het de prestaties en vooral het uithoudingsvermogen zou verbeteren. Het Voedingscentrum geeft echter aan dat die claims niet kloppen. Uit onderzoek blijkt dat het effect niet goed is aangetoond en als er al effecten zijn, zijn deze klein. Bij kanker is dit effect op uithoudingsvermogen nog weinig onderzocht.



Na het eten van bieten en drinken van bietensap kan de urine roze kleuren en de ontlasting donkerrood worden. Dit kan geen kwaad en de urine zal weer de gebruikelijke kleur aannemen wanneer gestopt wordt met het gebruik van biet.

Wat blijkt uit onderzoek?

Er is weinig onderzoek gedaan naar het effect en de veiligheid van bietensap tijdens de behandeling van kanker. Wel is bekend dat bietensap veel nitraat bevat. Het is onzeker of deze hoeveelheid nitraat veilig is bij regelmatig gebruik. Ook bevat bietensap veel suikers. Hierdoor kan je onopgemerkt veel calorieën binnenkrijgen wat kan zorgen voor een gewichtstoename.


Nitraat:

Nitraat is een stof dat van nature voorkomt in verschillende groenten, zoals bieten, spinazie en sla. Een flesje bietensap van 100 ml bevat meer dan twee keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van nitraat. Hierdoor krijg je door het drinken van bietensap al snel meer nitraat binnen dan als wenselijk wordt gezien. Verse bieten bevatten minder nitraat dan bietensap. Zo heeft een studie met ouderen laten zien dat er aanmerkelijk meer nitraat in het bloed komt na het drinken van bietensap dan na het eten van verse bieten.


Het is onduidelijk of het binnen krijgen van grote hoeveelheden nitraat door het drinken van bietensap veilig is. Ook is het onbekend of deze hoeveelheid nitraat veilig is voor het voorkomen of behandelen van kanker. Er is onlangs een onderzoek gedaan naar een potentieel gunstig effect van bietensap tijdens de behandeling van kanker. Er werd onderzocht of het drinken van bietensap de vermoeidheid bij kinderkanker zou kunnen verminderen. Om meer duidelijkheid te krijgen over het effect en de veiligheid van bietensap tijdens de behandeling van kanker is op grote schaal onderzoek bij mensen nodig.


Suiker:

Bietensap bevat ook veel suikers. Een glas bietensap van 200 ml bevat ongeveer vier suikerklontjes. Het drinken van bietensap geeft minder snel een verzadigd gevoel dat het eten van bietjes. Hierdoor drink je er snel te veel van en krijg je meer suikers, en dus calorieën, binnen. Als je te veel suiker binnenkrijgt kan dit tot gewichtstoename leiden. Overgewicht kan de kans op kanker vergroten. Ook na de behandeling is het belangrijk om je gewicht zo laag mogelijk binnen de gezonde grenzen te houden.


Ons advies:

We adviseren om het drinken van bietensap te beperken, af te wisselen met andere groente- en fruitsappen en dus niet iedere dag een glas te nemen. Dit advies geldt voor zowel mensen met als zonder de diagnose kanker.


Lees ook:

Helpt tarwegras de kans op kanker te verkleinen?



Bron: www.voedingenkankerinfo.nl