Kan erfelijke borstkanker worden aangetoond met een bloedtest?

17-10-2024 09:31

 

 

 

 

 

 

Onderzoekers aan het VUmc Cancer Center Amsterdam doen onderzoek naar een nieuwe bloedtest om erfelijke borstkanker op te sporen. Zij doen dit in samenwerking met onder andere onderzoekers van het Erasmus MC, waar de test is ontwikkeld.


Dit innovatieve onderzoek moet uitwijzen of deze bloedtest de mammografie bij vrouwen met een genetische aanleg voor borstkanker uiteindelijk zou kunnen vervangen. De eerste resultaten worden dit in de loop van 2025 verwacht.

 

De mammografie die nu wordt gebruikt bij screening op borstkanker, wordt vaak als pijnlijk ervaren. Nu wordt onderzocht of een bloedtest borstkanker kan herkennen bij vrouwen met een genetisch hoger risico op borstkanker, wellicht al voordat deze met mammografie kan worden aangetoond. Daarmee zou mogelijk een minder intensieve behandeling kunnen worden geboden, met meer kans op genezing.

 

 

Beter inzicht door langlopend onderzoek:

Binnen het onderzoek is een biobank opgezet voor vrouwen die geen kanker hebben gehad, maar die een verhoogd risico op borstkanker hebben door een BRCA1/2-genmutatie. Deze vrouwen zijn gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek via Hebon (Hereditair Borst- en Eierstokkanker onderzoek Nederland). Deelnemers hebben drie tot vijf jaar lang elk half jaar een buisje bloed afgestaan. De deelnemers konden zelf tweemaal per jaar op lokale prikpunten bloed doneren en de samples per post naar de onderzoekers toesturen.

 

Deze longitudinale opzet biedt een bijzondere kans om niet alleen informatie te verzamelen op het moment van kankerdiagnose, maar ook al eerder in de tijd.

 

Daarmee kan biologische en interpersoonlijke variatie zoveel mogelijk worden uitgesloten.

 

 

Vervolgonderzoek:

Het is waarschijnlijk dat vervolgonderzoek met grotere aantallen nodig is om tot een realistisch preklinisch traject te komen. Door de deelnemers te blijven volgen en/of nieuwe deelnemers te includeren kan beter inzicht worden verkregen in de bruikbaarheid van deze bloeddiagnostiek. Hoe vervolg zal worden gegeven aan deze studie hangt mede af van  de resultaten van deze studie, die in 2025 gezamenlijk zullen worden geëvalueerd.

 

 

Meer informatie:

 
 
 
 
 
 
 
Bron: www.zonmw.nl