Kan Aloë Vera de behandeling van kanker ondersteunen ?
aloe-vera-
Er is geen onderzoek gedaan bij mensen naar het effect van Aloë Vera op de groei van een tumor. Een mondspoeling (gel) met Aloë Vera kan mogelijk een verlichtend effect hebben op een ontstoken mond als gevolg van bestraling (al dan niet in combinatie met chemotherapie) bij mensen met een tumor in het hoofdhalsgebied. Het effect van Aloë Vera op de bestraalde huid is wisselend.
Wat is Aloë Vera?
Van de Aloë Vera plant bestaan meerdere soorten. Deze komen van nature veel voor in landen met een warm klimaat. De Aloë Vera is een plant met cactusachtige bladeren welke een gel-achtige substantie bevatten en een soort sap wat ook wel het 'latex' wordt genoemd. De gel wordt gebruikt vanwege een mogelijk helende werking van huidbeschadigingen. Aloë Vera wordt ook verwerkt in cosmetische producten zoals crèmes, zeep en scheergel. In de voeding wordt Aloë Vera gebruikt als drank en smaakmaker. Er zijn ook voedingssupplementen in de vorm van capsules.
Wat blijkt uit onderzoek?
Bij kleine (brand)wonden en andere huidirritaties wordt de Aloë Vera gel uitgeperst en op de huid aangebracht in de verwachting dat genezing sneller optreedt. Studies naar de effecten van Aloë Vera op de genezing van wonden hebben echter geen overtuigend effect aangetoond. Daarom is er onvoldoende reden om Aloë Vera te adviseren om wonden sneller te laten genezen.
Effecten van Aloë Vera:
Van Aloë Vera wordt beweerd dat het een geneeskrachtige werking zou hebben onder andere tegen ontstekingen, virussen, veroudering en kanker. Het bewijs hiervoor is echter niet aangetoond. Er is geen onderzoek bij mensen gedaan naar het effect van Aloë Vera op het ontstaan of bij de behandeling van kanker. In onderzoek met reageerbuizen is een stof uit Aloë Vera, Acemannan, getest op menselijke kankercellen.
Lees verder over het wetenschappelijk onderzoek.
Gebruik tijdens bestraling:
Een Aloë Vera mondspoeling kan mogelijk helpen bij ontstekingen in de mond als gevolg van bestraling bij mensen met een tumor in de mond of keel. De ene studie vond een positief effect, in een andere studie hadden de bestraalde mensen geen baat bij de Aloë Vera mondspoeling.
Aloë Vera lijkt niet te helpen tegen de huidschade van bestraling bij mensen met borstkanker.
Lees verder over het wetenschappelijk onderzoek.
Let op!
Er wordt vaak aangenomen dat natuurlijke stoffen geen kwaad kunnen, maar zeker in hogere doseringen (of bij langdurig gebruik) kunnen er wel bijwerkingen optreden. Ook kan het plaatselijk aanbrengen van Aloë Vera gel bijwerkingen geven zoals jeukend eczeem en andere huidirritaties vergelijkbaar met een allergische reactie.
Ons advies:
Overleg met je arts of verpleegkundige of het voor jou zinvol kan zijn om Aloë Vera te gebruiken.
Lees ook: Voedingstips bij een pijnlijke mond (orale mucositis)
Lees verder over het wetenschappelijk onderzoek.
Effecten van Aloë Vera:
Bij reageerbuisonderzoek kregen menselijke kankercellen Acemannan toegediend. Hierbij zagen de onderzoekers dat de deling van kankercellen vertraagde. Bij een studie waarbij Acemannan meerdere keren werd ingespoten bij honden en katten met tumoren in het buikvlies, nam de tumorgroei af. De tumorgroei is echter niet vergeleken met de tumorgroei bij dieren die geen Acemannan kregen. Hierdoor is niet duidelijk of het effect wel door de Acemannan is veroorzaakt.
In een andere studies met dieren, waarbij Acemannan in hoge concentratie direct in de bloedbaan werd ingespoten, werden veel bijwerkingen zoals diarree, braken, buikklachten en trillingen in de ledematen gezien. Resultaten van proefdieronderzoek gelden niet zomaar voor mensen. Er zal dus eerst onderzoek bij mensen gedaan moeten worden.
Gebruik tijdens bestraling:
In twee overzichtsartikelen is het effect van Aloë Vera mondspoeling beschreven op de ernst van ontstekingen in de mond als gevolg van bestraling bij mensen met een tumor in de mond of keel. Deze studies laten zien dat het gebruik van een Aloë Vera mondspoeling of gel tijdens en na bestraling op het hoofd- en halsgebied, pijn in de mond en ontstekingen van de speekselklieren kan verminderen.
Echter, in een vergelijkende studie bij mensen die bestraling kregen in het hoofd-hals gebied werd geen verschil gevonden tussen een groep patiënten die een mondspoeling kreeg met onder andere Aloë Vera en de groep die een neutrale spoeling kreeg ter voorkoming van ontsteking van het mondslijmvlies. De speciale spoeling bevatte een mix van Aloë Vera, goudsbloem, propolis en honing. Het had geen effect op het voorkomen van een ontstoken mondslijmvlies. Ook gaf het geen snellere genezing. Op basis van de informatie die op het moment bekend is, is het lastig aan te geven of er een mogelijke toegevoegde waarde van Aloë Vera is.
Bij een overzichtsartikel over Aloë Vera en huidschade door bestraling bij borstkankerpatiënten lijkt de Aloë Vera niet te helpen tegen de schade van de bestraling. Er waren aanwijzingen dat Aloë Vera gecombineerd met een milde zeep effectief kan zijn bij mensen die langdurig bestraald zijn. Deze mensen waren bestraald in het hoofd-halsgebied, de borst, de buik of de ledematen.
Een nadeel van al deze studies is dat relatief kleine groepen patiënten onderzocht zijn. Hierdoor is het onvoldoende duidelijk of de gevonden effecten ook bij grote groepen mensen zouden gelden.
Ook is onduidelijk hoeveel Aloë Vera gebruikt moet worden om het gevonden effect te bereiken.