Judith en Monique zijn er voor borstkankerpatiënten als zorg in het ziekenhuis stopt: podcast trekt duizenden luisteraars.

14-10-2024 09:22

 

 

Auteur: Iris van den Berg  -bndestem.nl/breda

 

 

Judith en Monique zijn er voor borstkankerpatiënten als zorg in het ziekenhuis  stopt: podcast trekt duizenden luisteraars | Breda | bndestem.nl

Judith (links) en Monique (rechts) maken een podcast over hormoongevoelige borstkanker. Ze nemen deze altijd bij Monique thuis op. 

Ron Magielse/Pix4Profs

 

 

 

 

BREDA/PRINSENBEEK - Borstkankerpatiënten missen in het laatste deel van hun behandeltraject fijne nazorg. Ze worstelen soms met klachten en vragen waarmee ze niet direct bij medici terecht kunnen of willen. Verpleegkundig specialisten Judith en Monique springen in dat gat en hopen hen met hun podcastserie te helpen.

 

Misschien wel het meest bijzondere? Judith Woolschot uit Prinsenbeek en Monique Eeftens-Antens uit Breda doen dat in hun eigen tijd en op persoonlijke titel. Tijdens hun werk in het borstcentrum van het Amphia merken zij dat het laatste deel van de behandeling tegen hormoongevoelige borstkanker veel met zich meebrengt.

 

Bij hormoongevoelige borstkanker groeit de tumor onder invloed van vrouwelijke hormonen. Antihormonale medicatie wordt soms geadviseerd, ook wel na andere behandelingen, om zo de kans op terugkeer van de kanker te verkleinen. De medicatie die vrouwen en een enkele man vaak vijf tot tien jaar moeten gebruiken, kunnen een grote impact hebben op iemands fysieke en mentale toestand. ,,We merken dat de ruimte om daar in het ziekenhuis uitgebreid over te praten er door het uitgeklede zorgsysteem niet altijd is.”

 

Per aflevering van hun podcastserie Antihormonologen behandelen de twee een bijwerking van de antihormonale medicatie: slapeloosheid, stemmingswisselingen of verlies van libido bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt volgens Judith dat een op de drie patiënten mede door bijwerkingen eerder met de antihormonale medicatie stopt dan de voorgeschreven vijf jaar. Dat kan gevolgen hebben.

 

Ook voelen vrouwen zich in de nazorg vaak alleen en weinig gesteund. Judith en Monique voelen zich geroepen om hen te helpen. Zonder winstoogmerk, puur vanuit eigen motivatie. ,,In onze podcast leggen we uit hoe bijwerkingen kunnen ontstaan en geven we praktische tips over het omgaan met de situatie zoals ‘ie is.” Zonder manifestaties of andere zweverigheid, zeggen de twee lachend. Ze werken vanuit het ACT-principe, waarbij het accepteren van klachten centraal staat.

 

Vrouwen zijn geneigd zich snel schuldig te voelen. Ze denken dat ze er niet genoeg voor hun partner, kinderen of werk zijn

 
 
 
Op de eerste van de inmiddels zestien gemaakte afleveringen kregen ze al talloze positieve reacties. De 36.000 podcastdownloads zijn lang niet alleen van vrouwen die ziek zijn of zijn geweest. ,,Het biedt herkenning. Patiënten kunnen hun naasten, werkgevers en bijvoorbeeld bedrijfsartsen laten luisteren, waardoor er in hun omgeving meer begrip komt voor de impact van de behandeling. Vrouwen zijn geneigd zich snel schuldig te voelen”, zegt Monique.
 

,,Ze denken dat ze er niet genoeg voor hun partner, kinderen of werk zijn. En dat terwijl ze net zelf een intensief behandeltraject hebben doorlopen en soms last hebben van flinke bijwerkingen van de medicatie. Wij benoemen dat het nú de tijd is om een gezond soort egoïsme te hebben.”

 

 

‘Het kippenvel stond op m’n armen’


Verder gaan de twee in op vragen over onder meer opvliegers, vermoeidheid en gewrichtsklachten. Ook maakten ze afleveringen over mannen met borstkanker en jongvolwassen vrouwen die ziek worden. Vooral die laatste aflevering maakte grote indruk op Mark, de man van Monique die het technische gedeelte rondom de podcast voor zijn rekening neemt. ,,Het kippenvel stond op m’n armen. Nog steeds, als ik er weer aan denk.”
 

Dankzij de podcast worden Judith en Monique regelmatig gevraagd om presentaties of scholingen te geven over de impact van antihormonale therapie. Van Fontys in Tilburg tot het Beatrix Theater in Utrecht, ze gaan het hele land door. Luisteraars weten hen inmiddels goed te vinden, zowel online als bij de locaties waar ze spreken. De boodschap die Judith en Monique aan iedereen die ergens mee worstelt mee willen geven: ,,Wat er is gebeurd, verander je niet. Maar wat je ermee doet, is wat het wordt.”

 

 

Oktober is borstkankermaand:

In 2023 kregen volgens Pink Ribbon meer dan 15.000 vrouwen en 165 mannen borstkanker. Hormoongevoelige borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen.

 

Mede dankzij onderzoek is de overlevingskans op borstkanker de afgelopen jaren flink gestegen. Deze ligt bij vrouwen nu tussen de 80 en 90 procent. Artsen blijven onderzoeken hoe ze behandelingen beter kunnen maken en de gevolgen van bijvoorbeeld antihormonale therapie minder ingrijpend.

 

 

Voor het Bericht van Instagram klik hier