Is het verstandig om tijdens Tamoxifengebruik calciumtabletten te gebruiken ?

17-11-2019 19:18

                                     




Voeding en Kanker - pillendoosje

pillendoosje.



Voor vrouwen met borstkanker (zowel voor als na de menopauze) is het niet nodig om extra calciumtabletten te nemen bij Tamoxifen. Wel is het advies om met de voeding voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen.



Wat is Tamoxifen?

Tamoxifen is een medicijn dat wordt gebruikt als hormoontherapie bij hormoongevoelige borstkanker. Tamoxifen is een 'receptor-blokker', dat wil zeggen: het blokkeert de toegang van het hormoon oestrogeen naar de tumorcellen. Tamoxifen vermindert de aanmaak van oestrogenen niet.


Tamoxifen voor de menopauze:

Vrouwen die behandeld worden vanwege borstkanker, die nog niet in de overgang zijn en Tamoxifen gebruiken, hebben een hoger risico op botontkalking. Tot nu toe zijn er geen wetenschappelijke studies gepubliceerd waarin is nagegaan of het gebruik van calciumtabletten de botontkalking kan tegen gaan. Het nemen van calciumrijke supplementen is ook niet geheel zonder gevaar. Tweemaal daags een supplement van 500 mg calcium geeft al een verhoogd risico op nierstenen. Vooral bij mensen die voldoende calcium binnenkrijgen via de voeding is dit risico hoger.


Het advies is daarom om te zorgen voor voldoende inname van calcium en vitamine D uit de voeding en alleen een calciumsupplement te nemen als je via de voeding onvoldoende calcium binnenkrijgt. Voor meer informatie over voeding bij botontkalking en wat voldoende inname van calcium en vitamine D is: kijk op Wat is goed om te eten bij botontkalking.


Beweging is naast calcium belangrijk om botontkalking te verminderen. Uit een overzichtsstudie blijkt dat bij vrouwen voor de menopauze voldoende beweging de mate van botontkalking kan verminderen. Driemaal per week een uur matig-intensief bewegen (bijvoorbeeld wandelen) kan al helpen. Na een jaar is een duidelijke verbetering te meten in de botmassa. Daarnaast geldt dat elke vorm van lichaamsbeweging waarbij de botten belast worden, gunstig is voor het behouden van de botmassa.



Onze botten worden continu afgebroken en weer opgebouwd. Het hormoon oestrogeen heeft een gunstige invloed op de botopbouw. Na de menopauze zakt het oestrogeen niveau bij vrouwen, waardoor de botopbouw afneemt. Na de menopauze worden botten minder opgebouwd dan dat ze worden afgebroken. Na verloop van tijd krijgen de botten hierdoor een minder sterke structuur en wordt er van botontkalking gesproken. Ernstige botontkalking heet osteoporose.


Tamoxifen na de menopauze:

Bij vrouwen met borstkanker na de overgang veroorzaakt Tamoxifen geen toename van het botverlies. In de literatuur is geen informatie te vinden over de aanbevolen hoeveelheid calcium en vitamine D die uit de voeding nodig is bij gebruik van Tamoxifen. Om die reden worden de aanbevelingen voor calcium en vitamine D aangehouden die voor alle vrouwen na de menopauze geldt. Voor de aanbevelingen van calcium kun je kijken bij het Voedingscentrum en voor vitamine D: Moet ik vitamine D slikken als ik borstkanker heb gehad?


Hypercalciëmie:

Uitzaaiingen in de botten kunnen zorgen voor een verhoogd calciumgehalte in het bloed. Dit wordt hypercalciëmie genoemd. In overleg met de behandelend arts wordt doorgaans met Tamoxifen gestopt en wordt het gebruik van calcium en vitamine D supplementen afgeraden. Het minder eten van calciumrijke voedingsmiddelen zoals melk en kaas heeft geen invloed op de hoge calciumwaarde in het bloed omdat voeding niet de oorzaak is, maar het verhoogde calciumgehalte in het bloed het gevolg is van de uitzaaiingen in het bot. Behandeling met medicatie is dan nodig om het calciumgehalte in het bloed verlagen.


Ons advies:

Voor vrouwen met borstkanker (zowel voor als na de menopauze) is het niet nodig om extra calciumtabletten te nemen bij Tamoxifen. Wel is het advies om met de voeding voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen.


Lees ook: Is het zinvol om magnesium te slikken als supplement bij (borst)kanker?



Bron: www.voedingenkankerinfo.nl