Is het verbrande voedsel een trigger voor kanker? Dit is het echte feit.
Verbrand voedsel (Pexels/RDNE Stock Project)
JAKARTA - Voedsel dat door verbranding of roosteren wordt bereid, is vaak favoriet bij veel mensen. Het aroma en de kenmerkende smaak die door het verbrandingsproces worden geproduceerd, maken gerechten zoals saté, gegrilde kip of geroosterde vis moeilijk te weigeren.
Maar achter dit genot schuilt ook de vraag: is het waar dat verbrand voedsel kanker kan veroorzaken?
Gerapporteerd door VOI op de WebMD-pagina op maandag 30 december 2024: wanneer voedsel op hoge temperaturen wordt gekookt, met name koolhydraten zoals brood of aardappelen, kan er een chemische verbinding genaamd acrylamide worden gevormd.
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat zeer hoge acrylamidegehaltes tumoren bij dieren kunnen veroorzaken. Onderzoeken bij mensen vinden echter geen sterk bewijs dat acrylamiden in voedsel het risico op kanker vergroten. Dit betekent dat de relatie tussen overrijp voedsel of kanker bij mensen nog steeds niet doorslaggevend is.
Daarnaast is er sterk bewijs dat de consumptie van bewerkt vlees zoals worst, gerookt vlees en ham in verband staat met het risico op kanker, met name colorectale kanker. In 2015 classificeerde het International Agency for Research on Cancer (IARC) bewerkt vlees als carcinogeen groep 1, wat betekent dat er een sterk verband is tussen de consumptie van bewerkt vlees en het risico op kanker.
Andere ultra-bewerkte voedingsmiddelen, zoals blikvoedsel, instantnoedels en frisdranken, kunnen ook het risico op kanker vergroten. Het bewijs dat dit voedsel aan kanker koppelt, is echter niet zo sterk als het bewijs voor bewerkt vlees.
Een dieet rijk aan plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en zaden kan helpen het risico op kanker te verminderen. Het is echter belangrijk om op te merken dat er geen enkel type superfood is dat kanker volledig kan voorkomen.
Volgens deskundigen hangt goede voeding vooral af van het algehele dieet, de gezondheid van je stofwisseling, fysieke activiteit en genetische factoren.
"Er is geen concreet bewijs dat slechts één maaltijd kanker kan voorkomen", aldus Christine Zoumas, diëtiste en directeur van het Healthy Eating Program aan het University of California San Diego Moores Cancer Center.
Alle cellen in ons lichaam, inclusief kankercellen, gebruiken suikermoleculen (koolhydraten) als belangrijkste energiebron. Suiker is echter niet de enige energiebron. Cellen kunnen ook andere voedingsstoffen gebruiken, zoals eiwitten en vetten, om te groeien.
"Er is geen bewijs dat kanker zich niet meer kan verspreiden door simpelweg minder suiker in de voeding te eten", aldus Carrie Daniel-MacDougall, PhD, MPH, voedingsepidemioloog bij het MD Anderson Cancer Center.
"Als kankercellen geen suiker krijgen, gaan ze andere componenten van de energiebron in het lichaam afbreken", vervolgde hij.
Toch onderzoeken wetenschappers of een bepaald dieet de groei van tumoren kan vertragen. Zo suggereert voorlopig bewijs van proeven op muizen en mensen dat een ketogeen dieet, weinig koolhydraten en veel vet, de groei van verschillende soorten tumoren kan vertragen als het wordt gecombineerd met standaard kankerbehandelingen zoals bestraling en chemotherapie.
Minder suiker eten zal de groei van kanker niet stoppen, maar voorlopig bewijs suggereert dat een koolhydraatarm dieet de effectiviteit van sommige kankerbehandelingen kan vergroten.
Bovendien, hoewel voedsel dat door verbranding wordt gekookt bepaalde chemische verbindingen produceert, is het wetenschappelijk bewijs van hun directe relatie met kanker bij mensen nog steeds niet sterk genoeg. Door een uitgebalanceerd dieet te handhaven en een gezonde levensstijl aan te nemen, kunt u nog steeds genieten van uw favoriete eten zonder u al te veel zorgen te maken.
Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.voi.id