Is caseïne kankerverwekkend ?
Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om te kunnen zeggen dat caseïne kankerverwekkend is.
Wat is caseïne?
Caseïne is een eiwit afkomstig uit melk. 80% van de eiwitten in melk is caseïne. Caseïne is naast een eiwitbron ook belangrijk bij de opname van mineralen als calcium en fosfaat. Calcium en fosfaat uit zuivelproducten binden aan de caseïne. Bij het eten en drinken van zuivelproducten worden deze mineralen zo opgenomen door de maag.
Wat blijkt uit onderzoek?
Prostaatkanker en caseïne:
Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat het bewijs voor een relatie tussen zuivelgebruik en prostaatkanker beperkt is. Dit betekent dat er mogelijk een relatie is, maar dat er eerst nog meer wetenschappelijk onderzoek naar uitgevoerd moet worden voordat dit met zekerheid gezegd kan worden.
Een studie waarbij caseïne werd toegevoegd aan prostaatkankercellen in reageerbuisonderzoek laat zien dat de groei van prostaatkankercellen gestimuleerd wordt door de caseïne. Echter, dit is een studie in cellen. De resultaten van deze celstudies kunnen niet direct worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich heel anders gedragen en de reacties heel anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuizen. Daarom kan op basis van deze studie geen conclusie worden getrokken over de kans/risico van mannen op prostaatkanker.
Caseïne remt groei borstkankercellen?
In een studie bij muizen met borstkanker was caseïne een remmer van de tumorgroei en uitzaaiingen. Zoals eerder gezegd kan dit onderzoek in proefdieren niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich heel anders gedragen en de reacties heel anders kunnen zijn dan bij muizen. Op basis van deze studie kan geen conclusie worden getrokken.
Melk en kanker:
Caseïne is een eiwit wat alleen voorkomt in melk en melkproducten. Melk en melkproducten blijken juist beschermend te werken tegen het ontstaan van darmkanker. Caseïne helpt mogelijk bij een betere opname van calcium. Meer over melk- en melkproducten lees je bij Zijn melk(producten) en calcium kankerverwekkend? Hier vind je ook de aanbevelingen voor het gebruik van melk- en melkproducten.