Is caseïne kankerverwekkend?

18-03-2015 19:07



Voeding en Kanker info - Kaas

Er is onvoldoende bewijs om te kunnen zeggen dat caseïne kankerverwekkend is.

Caseïne is een eiwit afkomstig uit melk. 80% van de eiwitten in melk is caseïne. Caseïne is behalve een eiwitbron ook een belangrijke transporteur van mineralen. Calcium en fosfaat uit de zuivel binden aan de caseïne. Bij het eten en drinken van zuivel producten worden deze mineralen zo opgenomen door de maag.


Er gaan geruchten dat caseïne kankerverwekkend zou zijn. Deze geruchten zijn mogelijk gebaseerd op studies van dr Campbell, waarin hij beschrijft dat ratten die een caseïne rijke voeding (een voeding met 22% caseïne) kregen vaker tumoren ontwikkelden dan ratten die een caseïne arme voeding (een voeding met 6% caseïne) kregen. De ratten werden blootgesteld aan aflatoxinen (een stof die leverkanker veroorzaakt) en kregen vervolgens al dan niet een levertumor. De conclusie van deze studies is dat een caseïne beperking mogelijk beschermt tegen het krijgen van levertumoren. Er zijn geen studies naar het effect van caseïne op het ontstaan van kanker bij mensen gedaan. Op basis van de resultaten van deze studie bij ratten is in 2005 het boek The China Study uitgekomen van de zelfde dr Campbell. Hierin beschrijft hij onder andere dat caseïne - en alle andere dierlijke eiwitten - de kans op het krijgen van kanker vergroten. In dit boek worden dus de resultaten bij ratten waarbij alleen is gekeken naar de invloed van caseïne op het ontstaan van levertumoren omgezet naar het effect van alle dierlijke eiwitten op het ontstaan van alle soorten tumoren bij mensen. Dit is wetenschappelijk niet correct omdat het effect bij ratten anders kan zijn dan bij mensen. Ook kan het effect van caseïne anders kan zijn dan van de andere dierlijke eiwitten. Bovendien kan een stof risico verhogend werken op het ontstaan van een bepaalde vorm van kanker en risico verlagend bij andere vormen van kanker.


Lees verder op de Website...... https://www.voedingenkankerinfo.nl/is-caseine-kankerverwekkend/  


Bron: www.voedingenkankerinfo.nl