Innovatielab versnelt toepassing beeldgestuurde technieken bij kanker.
Utrecht/Eindhoven | Patiënten met kanker sneller en effectiever behandelen met de nieuwste, voor de patiënt minder belastende technieken. En tegelijkertijd de aanhoudende druk op de zorgsector verlichten. Daarnaar streeft het landelijke innovatielab IMAGINE, een samenwerking tussen vele partners, inclusief het Catharina Ziekenhuis.
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), publieke en private partners investeren in totaal 54 miljoen euro in dit wereldwijd toonaangevende innovatielab voor zogeheten beeldgestuurde interventies. Dit zal het leven van en de zorg voor mensen met kanker aanzienlijk verbeteren.
De doelen van IMAGINE zijn:
- mensen met kanker sneller toegang verlenen tot de nieuwste beeldgestuurde behandelingen
- deze patiënten vaker een minimaal invasieve (minder belastende) behandeling te laten ondergaan (in plaats van een operatie)
- medtech (medische technologie) uitvindingen sneller realiseren om ze beter te laten aansluiten op en te introduceren in de dagelijkse ziekenhuispraktijk
- het zorgstelsel ontlasten doordat minder OK’s, IC’s en zorgprofessionals nodig zijn
- zorgkosten lager laten worden, want medicijnen of ziekenhuisopnamen zijn duurder
- zorgprofessionals toekomstbestendig opleiden in een inspirerende werkomgeving
Steeds belangrijkere rol:
Wie met enige afstand naar de gezondheidszorg kijkt, ziet de laatste jaren het volgende gebeuren: medische beeldvorming en beeldgestuurde ingrepen (denk aan MRI, CT, röntgen en echo) spelen een steeds belangrijkere rol in de behandeling van kankerpatiënten. Zo kan soms veel gerichter worden bestraald en zijn er minder sessies nodig om patiënten met een bepaalde vorm van kanker te behandelen. Vroeger moesten mensen met bijvoorbeeld beperkt-risico prostaatkanker 20 keer worden bestraald, terwijl de standaardbehandeling nu bestaat uit 5 sessies met.
De beeldgestuurde technieken stellen artsen in staat om beter te zien wat ze behandelen, waardoor kankerbehandelingen preciezer en efficiënter worden. Daardoor hebben patiënten ook minder last van bijwerkingen, omdat omringend gezond weefsel wordt ontzien. Verder zijn beeldgestuurde behandelingen vaak minder belastend voor patiënten dan bijvoorbeeld een chirurgische ingreep.
Enthousiasme is groot:
“Met dit unieke project versterken we de samenwerking tussen het UMC Utrecht, de TU/e, Catharina Ziekenhuis en andere radiotherapie-instituten in Nederland nog meer. Hierdoor zetten we opnieuw een stap om innovatieve zorg effectief van wetenschap naar praktijk te brengen”, zeggen klinisch fysici Coen Hurkmans en Rob Tijssen, die aan IMAGINE meedoen namens het Catharina Ziekenhuis.
Veilig en snel onderzocht:
Omdat dit alles in een ziekenhuisomgeving plaatsvindt, zijn patiënten en patiëntendata dichtbij. Daardoor zijn vernieuwende beeldgestuurde behandelingen veilig en snel te onderzoeken en in te zetten bij mensen met kanker (uiteraard met toestemming van de patiënten).
Bron: www.catharinaziekenhuis.nl