In Engeland, Polen, Kroatië en Tsjechië is een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Komt het ook in Nederland? Vandaag weten we meer.

31-03-2025 09:37

 

 

 

 

Op dit moment zijn er wereldwijd 8 landen waar een landelijk bevolkingsonderzoek is naar longkanker, 6 landen waar regionaal bevolkingsonderzoekprogramma’s zijn gestart en 36 landen waar implementatiestudies lopen.

 

Waarom is het ook alweer zo belangrijk dat er ook een bevolkingsonderzoek naar longkanker in Nederland komt?

Voor borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker is er al een bevolkingsonderzoek. Aan deze vormen van kanker samen overlijden zo’n 8.000 mensen per jaar. Aan longkanker alleen overlijden jaarlijks meer dan 10.000 mensen en daar is nog geen bevolkingsonderzoek naar.

 

In de helft van de gevallen wordt longkanker pas ontdekt in stadium 4, als de ziekte uitgezaaid is. Er is dan geen genezing meer mogelijk. Wij gunnen het iedereen dat de ziekte al in een zeer vroeg stadium (stadium 1) opgespoord wordt. Dan is er namelijk nog wel een goede kans op genezing. Als iemand met klachten naar de dokter gaat, is de longkanker bijna altijd al te ver gegroeid en/of uitgezaaid. Daarom moet er een bevolkingsonderzoek naar longkanker komen. Dat is de manier om longkanker eerder te ontdekken.

 

In Engeland is het besluit om een bevolkingsonderzoek te doen inmiddels genomen. Hier werd gestart met implementatiestudies en heeft men recent besloten tot een landelijk bevolkingsonderzoek. De eerste resultaten van het bevolkingsonderzoek in Engeland zijn indrukwekkend. Daar zagen ze een afname in uitgezaaide longkanker bij diagnose: Van 48% voorheen naar 4% bij bevolkingsonderzoek. Al in het 2e jaar van screening werd meer dan 50% van de longkankers gevonden in een stadium waarbij na vijf jaar nog tussen de 83% en 92% van de mensen in leven is. Ook had nog maar 4% uitgezaaide ziekte bij diagnose. Dit werd gedaan door het doen van een jaarlijkse CT-scan bij mensen met een hoog risico op longkanker. Inmiddels zijn al meer dan 500.000 mensen gescreend.

 

 

Bevolkingsonderzoek

 

 

Wanneer horen we meer?

Op 31 maart 2025 krijgen we een idee hoe groot de kans is dat we dit in Nederland ook kunnen bereiken. Dan stuurt de Gezondheidsraad een rapport aan de staatsecretaris van Volksgezondheid met een advies over het invoeren van een bevolkingsonderzoek naar longkanker in Nederland. Onze verwachting is dat staatssecretaris Karremans op 24 april tijdens het commissie debat Leefstijl preventie zal laten weten wanneer hij duidelijkheid geeft of hij voornemens is bevolkingsonderzoek naar longkanker in te voeren.

 

We kunnen niet wachten om te horen of er in Nederland een bevolkingsonderzoek naar longkanker komen zal! De wetenschappelijke vereniging van longartsen, de NVALT, de patiëntenorganisatie Longkanker Nederland en mensen die iemand aan longkanker verloren zoals Lydia en Dion Franke, of mensen die longkanker hebben zoals Johan Portanger, hopen met heel hun hart dat er een bevolkingsonderzoek naar longkanker zal komen en hierbij ook naar goede stoppen met roken zorg wordt verwezen om mensen die nog roken te helpen van deze verslaving af te komen.

 

 

Artsen en patiënten benadrukken belang bevolkingsonderzoek.


Artsen en patiënten leggen in deze video uit 2021 uit waarom het belangrijk is dat er een bevolkingsonderzoek naar longkanker komt.