'Ik zong elke aria voor het geval dat het mijn laatste keer zou zijn'.

26-11-2024 16:45

 

 

Auteur: Liz Jackson - BBC-nieuws

 

 

Daniel Lewis/Zurich Lee Michael Walton, een man met kort grijs haar in een grijs colbert en een donkere broek, zit achter een zwarte vleugel met een metronoom erop. Monica McGhee, een vrouw met lang donker haar in een donkerrode fluwelen jurk, staat rechts van de piano met haar hand erop. Toby Spence, een man in een donker shirt en een donkere broek, staat helemaal rechts met zijn hand op de piano

Drie muzikanten die kanker hebben overleefd, hebben een nummer uitgebracht om mensen die herstellen van de ziekte en mensen op de wachtlijst te helpen.

Daniel Lewis/Zürich.

 

 

 

 

 

Drie muzikanten uit Londen die kanker hebben overleefd, hebben een nummer uitgebracht met de titel About Time. Daarmee willen ze een stem geven aan mensen die nog op de wachtlijst staan ​​voor een behandeling en aan mensen die herstellen van de ziekte.

 

De 36-jarige sopraan-operazangeres Monica McGhee, woonachtig in Zuidoost-Londen, schreef het lied nadat bij haar schildklierkanker was vastgesteld.

Mevrouw McGhee zei dat ze zo bang was dat ze nooit meer zou kunnen zingen, dat ze de avond voor haar operatie aria's uit al haar droomrollen zong.

 

Ze zei dat ze hoopte dat mensen die kanker hebben gehad zich minder geïsoleerd zouden voelen bij het horen van het lied. Ze voegde toe: "Er is iets zo geruststellends aan het feit dat je je niet alleen voelt als je wacht tot er iets in je leven beter wordt."

 

 

Video: 'About Time' is gemaakt om aandacht te vragen voor de 77.000 mensen die al meer dan twee maanden wachten op een kankerbehandeling.

 

 

Uit recente gegevens van Cancer Research UK blijkt dat patiënten met kanker aan het hoofd en de hals in Engeland het vaakst te maken krijgen met lange wachttijden . Iets meer dan de helft werd al binnen de streeftermijn van 62 dagen behandeld.

 

De pianist van het lied, Lee Michael Walton, 50, wachtte zeven maanden op de operatie voor zijn zeldzame gezichtskanker omdat het zo complex was: een procedure van 21 uur die gezichtsreconstructie omvatte en waarbij 15 chirurgen betrokken waren.

 

Hij beschreef het als een van de moeilijkste periodes in zijn leven.

 

Bij de 55-jarige tenoroperazanger Toby Spence, die ook meezong met het nummer, werd de dag na een optreden in het Royal Opera House schildklierkanker vastgesteld. Hij moest echter bijna twee maanden op zijn operatie wachten.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Daniel Lewis/Zurich Monica McGhee, een vrouw met lang donker haar in een donkerrode fluwelen jurk, staat rechts van de piano met haar hand erop. Naast haar is een houten metronoom te zien

Monica McGhee zei dat ze hoopt dat hun verhalen mensen hoop geven en laten zien dat het mogelijk is om door te gaan na kanker.

Daniel Lewis/Zürich.
 
 
 
 
 
 
Mevrouw McGhee, die in de omgeving van Greenwich woont, ontdekte in 2017 een knobbel in haar nek, hetzelfde jaar dat ze optrad tijdens de FA Cup-finale in Wembley.
 

Ze werd binnen een week geopereerd, maar zei dat ze zich zorgen maakte terwijl ze wachtte op de behandeling in het Guy's and St Thomas' Hospital.

 

"De avond voor de operatie ging ik naar een kerk en zong ik alle aria's van alle rollen die op mijn verlanglijstje stonden", zei ze.
 

"Dat was het laatste wat ik deed, voor het geval ik nooit, nooit meer zou kunnen zingen."

 

De heer Walton, afkomstig uit Streatham in Zuid-Londen, zei dat hij na zijn diagnose een wandeling maakte op de Borough Market, maar dat hij "in een soort roes was, niet echt aanwezig was, alleen maar dingen oppakte en zich ervan bewust was dat ik niet bij mijn normale verstand was".
 

"Tijdens die wachttijd fantaseren er allerlei mogelijke scenario's in je hoofd.

 

"Vooral omdat ik alleen woonde, was het erg luidruchtig als ik thuiskwam in een appartement waar ik alleen woonde."

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 

 

Daniel Lewis/Zurich Lee Michael Walton, een man met kort grijs haar, gekleed in een grijs jasje en een grijs overhemd, zit achter een zwarte vleugelpiano en kijkt naar de zijkant van de camera en glimlacht

Lee Michael Walton zei dat het lied "de essentie van die kostbare tijd, de wachttijd en het gevoel van hoop... dat soort verlangen" vastlegde

Daniel Lewis/Zürich.

 

 

 

 

Tijdens de operatie van meneer Walton, die ook bij Guy plaatsvond, werd een deel van zijn gezicht opgetild en werden bot, huid en aderen uit zijn been gebruikt om het gehemelte te herstellen.

 

Hij kon wekenlang niet praten of zingen, maar hij onderging intensieve logopedie en is inmiddels volledig hersteld.

 

De heer Spence uit Islington in Noord-Londen zei dat het "een vreemd moment" was om zijn diagnose te krijgen slechts een dag na zo'n belangrijk concert.

 

Zijn kanker zaaide "vrij krachtig" uit naar zijn lymfeklieren.

 

"Het was een veel grotere operatie dan nodig was... het was helemaal doorgedrongen tot in mijn nek, naar 23 lymfeklieren, en dat was het echt moeilijke gedeelte," zei hij.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 

Daniel Lewis/Zürich Toby Spence, een man in een donker shirt, staat voor een zwarte vleugelpiano en kijkt in de camera

Toby Spence zei dat zijn kijk op het leven was veranderd sinds zijn ziekte

Daniel Lewis/Zürich.
 
 
 
 
 
 
Een team van het ziekenhuis van University College London verwijderde zijn schildklier en verschillende lymfeklieren en hij begon met dagelijkse zanglessen om te leren zijn stem weer te gebruiken.
 
 
"Ik begon wat geluid te maken, het klonk een beetje fluisterend, en ik dacht dat het misschien nooit meer terug zou komen," voegde hij toe.
 

"Ik denk dat ik in die tijd erg eenzaam en monosyllabisch werd. Ik zal het niet mooier maken dan het is - ik zat in een heel, heel slechte periode."
 

Hij zei dat zijn kijk op het leven was veranderd sinds zijn ziekte.

 

"Gewoon genoeg spullen hebben, genoeg liefde, genoeg zekerheid en genoeg gezondheid... dat was voor mij de grootsheid van het geheel."

 

Alle drie treden inmiddels weer op. Sopraan McGhee zal haar debuut maken bij de English National Opera, op de dag dat ze de diagnose kanker kreeg, in februari.

 

Ze zei: "Het hele punt van [About Time] is dat iemand, ergens, gaat zeggen 'oh mijn god, zo voelde ik me' - en dat voelt als bevestiging.

 

"Hopelijk zijn wij drieën het bewijs dat je niet alleen levensveranderende, maar ook carrièreveranderende ziektes kunt hebben, maar dat je toch door kunt gaan."

 

Volgens de heer Walton legde het voltooide kunstwerk "de essentie van die kostbare tijd, het wachten en het gevoel van hoop... dat soort verlangen" vast.

 

"Het is geen gemakkelijke opgave", zei hij.

 

De drie artiesten werden door verzekeringsmaatschappij Zurich Accelerate bijeengebracht om het nummer uit te voeren. Het publiek kan meer over hun ervaringen lezen op de website van het bedrijf.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.

 
 
 
Bron: www.bbc.com