IJzersterke link tussen rood vlees en kanker ontdekt.
Auteur: Paul McClure - newatlas.com/medical
Lichaam & Geest.
Wereldwijd is colorectale kanker, die de dikke darm of het rectum aantast, de derde meest voorkomende vorm van kanker, goed voor ongeveer 10% van de kankergevallen. Het is ook de tweede belangrijkste oorzaak van kankergerelateerde sterfgevallen. Naast leeftijd en familiegeschiedenis kunnen leefstijlfactoren zoals dieet, inactiviteit, obesitas, roken en overmatig alcoholgebruik het risico op dit type kanker vergroten.
Met behulp van verse monsters van colorectale kanker ontdekten de onderzoekers dat het ijzer in rood vlees het enzym telomerase reactiveerde via een ijzergevoelig eiwit genaamd Pirin, dat de progressie van de kanker aanstuurde. Nu is het nodig om een stap terug te doen om het belang van telomerase en telomeren en hun relatie met kankergroei uit te leggen.
Telomeren, de kleine 'kapjes' aan het einde van chromosomen, worden gemaakt van DNA-sequenties en eiwitten en zijn nodig voor celdeling. Met elke celdeling worden de telomeren korter en korter totdat ze zo kort zijn dat cellen niet meer kunnen delen. Wanneer cellen niet meer kunnen delen, verouderen weefsels. Het enzym telomerase kan echter telomeren herbouwen om celdeling te herstellen.
Dit klinkt misschien goed, maar als een cel ongecontroleerd blijft delen en de natuurlijke grenzen van telomeren overschrijdt, kan het een kankergezwel vormen. Door al die deling die ze doen, krijgen kankercellen uiteindelijk kritiek korte telomeren, die te kort zijn om de chromosomen te beschermen. Om onvermijdelijke dood te voorkomen, maken de cellen telomerase aan, zodat ze kunnen blijven delen en groeien, en zo effectief onsterfelijk worden. Dus, om het nog eens te herhalen, de onderzoekers ontdekten dat het ijzer in rood vlees telomerase in colorectale kankercellen reactiveerde, en zo de progressie van de kanker aanstuurde.
"We laten zien hoe ijzer-(Fe 3+ ) in combinatie met genetische factoren telomerase reactiveert, wat een moleculair mechanisme biedt voor de associatie tussen ijzerstapeling en een verhoogde incidentie van colorectale kankers", aldus de onderzoekers.
Naast het lokaliseren van dit mechanisme, identificeerden de onderzoekers ook een veelbelovende nieuwe behandelingsaanpak op basis hiervan. Een klein molecuul genaamd SP2509 bleek de reactivatie van telomerase in kankercellen te blokkeren door zich te richten op Pirin, waardoor ijzer zich er niet aan kan binden. In laboratoriumtests op kankercellijnen stopte SP2509 de reactivatie van telomerase en verminderde het de tumorgroei; het is een potentiële nieuwe behandelingsstrategie voor colorectale kanker.
"Inzicht in de rol van ijzer bij de activering van telomerase opent nieuwe wegen voor de aanpak van colorectale kanker", aldus professor Vinay Tergaonkar van het Institute of Molecular and Cell Biology (IMCB) van A*STAR en hoofdauteur van de studie. "Ons toekomstige onderzoek zal zich richten op het verfijnen van therapeutische strategieën die op dit mechanisme zijn gericht, in de hoop effectievere behandelingen te ontwikkelen voor patiënten, met name patiënten met een hoog ijzergehalte. We zijn enthousiast over het potentieel van kleine moleculen zoals SP2509 om kankerzorg te revolutioneren en de resultaten voor patiënten wereldwijd te verbeteren."
Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Discovery
Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.newatlas.com