Huisarts in Lanarkshire miste belangrijke symptomen van kanker nadat hij verzuimde om persoonlijke afspraken te organiseren.
Auteur: Jordaan Herder - glasgowlive.co.uk/news
De niet bij naam genoemde praktijk werd voor de Scottish Public Service Ombudsman (SPSO) gebracht naar aanleiding van een klacht van de partner van een overleden patiënt.
Ondanks de slechte prognose van de patiënt, zei de toezichthouder dat eerdere interventie de pijnbestrijding van A mogelijk had kunnen verbeteren.
(Afbeelding: PA)
Een huisarts uit Lanarkshire moest zijn excuses aanbieden aan de weduwe van een patiënt, nadat belangrijke symptomen van kanker niet waren opgemerkt omdat er geen persoonlijke afspraken konden worden gepland.
De naamloze praktijk werd voor de Scottish Public Service Ombudsman (SPSO) gebracht naar aanleiding van een klacht van de partner van een overleden patiënt. De SPSO hoorde hoe A's partner aanvankelijk de diagnose torticollis had gekregen, een aandoening waarbij het hoofd voortdurend naar één kant wordt gedraaid met pijnlijke spierspasmen.
Zes maanden later werd A opgenomen in het ziekenhuis en kreeg de diagnose transitioneel celcarcinoom (een type blaaskanker) en artsen vonden een secundaire tumor die op de ruggengraat groeide. Tragisch genoeg stierf A slechts enkele maanden later.
Na het overlijden uitte hun partner zorgen over de huisartsenpraktijk omdat deze in de maanden voor A's diagnose en nadat A uit het ziekenhuis was ontslagen, geen redelijke standaard van zorg en behandeling had geboden. De SPSO oordeelde dat de praktijk 'onredelijkerwijs had nagelaten om face-to-face afspraken te regelen' of meer gedetailleerde klinische onderzoeken uit te voeren.
Ook werd vastgesteld dat de praktijk had nagelaten een goede anamnese af te nemen en te beoordelen op 'red flag'-symptomen. Ook zeiden ze dat er een gebrek aan continuïteit was in de zorg en een 'onredelijke' vertraging in het verhogen van de verwijzing van de patiënt voor behandeling naar urgent.
Ondanks de slechte prognose van de patiënt, zei de toezichthouder dat een eerdere interventie de pijnbestrijding van A mogelijk had kunnen verbeteren.
Het voegde toe: "Met betrekking tot A's zorg na hun ziekenhuisopname, vonden we dat het onredelijk was dat A pas zeven dagen na ontslag door een huisarts werd onderzocht en niet rechtstreeks door een clinicus werd onderzocht toen ze een nieuw symptoom meldden. We merkten ook op dat er geen gedetailleerde beoordeling werd uitgevoerd van A's analgetische (pijnstillende) behoeften.
"Wij hebben vastgesteld dat de praktijk geen redelijke zorg heeft verleend in overeenstemming met de relevante ontslagnormen."
De praktijk kreeg de opdracht om haar excuses aan te bieden aan het loket voor de geconstateerde tekortkomingen en om wijzigingen door te voeren in de manier waarop patiënten worden beoordeeld.
In het rapport staat: "Waar mogelijk en klinisch verantwoord, moeten patiënten een afspraak krijgen op afspraak, waar een uitgebreid klinisch onderzoek kan worden uitgevoerd, een gedetailleerde anamnese kan worden afgenomen en eventuele waarschuwingssignalen kunnen worden beoordeeld. Ook moeten ze continuïteit van zorg krijgen.
Patiënten met een nieuwe diagnose van kanker moeten zo snel mogelijk door een huisarts worden beoordeeld. Hierbij hoort ook passende anticiperende zorgplanning, het invullen van een eKIS-samenvatting en het toevoegen aan een ziekteregister voor palliatieve zorg om multidisciplinaire zorgplanning te vergemakkelijken.
"Wanneer er een relevante ongewenste gebeurtenis optreedt, moet de praktijk onmiddellijk een passend onderzoek naar de ongewenste gebeurtenis uitvoeren om de oorzaak te onderzoeken en mogelijke leerpunten te identificeren in overeenstemming met het nationale kader voor Schotland.
"Klachten moeten worden onderzocht en beantwoord in overeenstemming met de Model Klachtenafhandelingsprocedures. Ze moeten ervoor zorgen dat tekortkomingen en goede praktijken worden geïdentificeerd en dat de lessen en informatie die uit klachten worden verzameld, worden gebruikt om de service te verbeteren."