Hospice Woerden schuift 2,3 meter op na bezwaren van omwonenden.
Auteur: Sanne Eijkelestam - rtvutrecht.nl/nieuws
Een impressie van het nieuwe pand aan de Burgemeester H.G. van Kempensingel.
Foto: Stichting De Mantelmeeuw
Woerden - Hospice de Mantelmeeuw in Woerden schuift hun nieuwe gebouw ruim 2 meter op. Dat gebeurt na bezwaren van omwonenden. Volgens hen komt het nieuwe pand te dicht bij woningen te staan en ze dreigden naar de Raad van State te stappen.
Een bewoner van de Burgemeester van Kempensingel zat niet te wachten op een hospice naast z'n huis.. Het uitzicht wordt belemmerd en het huis komt in de schaduw te staan, schrijft de bewoner in een brief aan de gemeente, mede namens de buren.
De wethouder is daarop met bewoners in gesprek te gaan. Daarop kwamen zij tot een simpele oplossing: het gebouw schuift 2,3 meter op.
Het was een goed en constructief gesprek, laat een woordvoerder van de gemeente Woerden weten. "Op deze manier is voor alle partijen een bevredigende oplossing gevonden." Ook de nabijgelegen stadsboerderij Kukele-Boe en Stichting Landgoed Bredius vonden het nieuwe plan goed.
Meer mensen behandelen:
In een hospice wonen mensen in hun laatste levensfase. De mantelmeeuw gaat verhuizen naar een grotere locatie om zo meer mensen te kunnen huisvesten. Op de huidige locatie is er plek voor vier, op de nieuwe kunnen zes mensen terecht.
Dat omwonenden bezwaar maakten was best even spannend, geeft directeur van hospice de Mantelmeeuw Mirjam Bijlenga toe. De gang naar de rechter zou namelijk veel tijd kosten en de extra plekken zijn hard nodig, legt ze uit. Het afgelopen jaar moest het hospice tegen 44 mensen nee zeggen. "Dan denk je regelmatig: had ik er maar twee kamers bij."
Bovendien ontstond het idee voor extra plekken al drieënhalfjaar geleden. "Dat voelt als een enorm lange tijd, ik ben nu wel zo ver dat ik vind dat het niet te lang moet blijven duren."
Nog 2 ton nodig:
Stichting de Mantelmeeuw verwacht dit najaar met de bouw van hun nieuwe pand te starten. Het hospice heeft nog wel ruim 2 ton nodig. Daarvoor worden nog verschillende acties gevoerd. Zoals een collecte en het verkopen van oliebollen en tegeltjes. 9 ton is al opgehaald.
Bijlenga hoopt dat het geld voor de start van de bouw is opgehaald. "Maar als dat niet zo is, kan de bouw ook gewoon starten. Een groot deel van de financiering is namelijk al rond."