Hospice Sleeuwijk mag er nu echt komen: Raad van State wijst bezwaren omwonenden af.
Auteurs: Michiel Straub, Jan van Ommen - ad.nl
Ruben Kruithof krijgt de felicitaties. De bouw van het hospice waarvoor hij het initiatief nam, mag door.
Foto: Ricardo Smit.
Update: De bouw van het hospice in Sleeuwijk kan na jaren eindelijk van start. De Raad van State heeft woensdagochtend in een einduitspraak de bezwaren van omwonenden ongegrond verklaard. Daarmee is het jarenlange gevecht tussen stichting en buren ten einde. ‘Ik ben dankbaar, blij en opgelucht’, reageert Ruben Kruithof, initiatiefnemer van het hospice.
Al met al heeft het zeven jaar geduurd. Het eerste idee stamt uit 2018. Ruben en Melanie Kruithof uit Nieuwendijk zijn de initiatiefnemers. Zij vinden dat de uitgestrekte gemeente Altena een eigen plek verdient waar mensen in een huiselijke sfeer de laatste periode van hun leven kunnen doorbrengen, omdat het hospice in Gorinchem voor veel mensen letterlijk een brug te ver is.
Het initiatief van het Nieuwendijkse echtpaar kreeg al snel brede steun. Er zijn diverse sponsoracties geweest en veel bedrijven en particulieren maakten geld over om de bouw mogelijk te maken. Aan de Sleeuwijkse Vlietstraat werd een locatie gevonden, op de plek waar jaren geleden een gymnastiekzaaltje stond. Maar overburen maakten bezwaar. Zij menen dat de groene zone langs het riviertje Bijteskil onbebouwd moet blijven. Ook vrezen ze voor wateroverlast als het hospice op deze plek zou verrijzen.
Tevergeefs in beroep:
Omwonenden gingen echter tevergeefs bij de Raad van State in beroep. Wat de wateroverlast betreft wijst de hoogste bestuursrechter erop dat er met de bouw meer verharding verdwijnt dan er was. Uit onderzoek blijkt verder dat er, ondanks een kwelwaterbron van de Merwede, geen wateroverlast voor omliggende woningen zal ontstaan.
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Zo moet de hospice eruit komen te zien. Op de foto de achterkant van het gebouw, gezien vanaf de Bijtelskil.
Foto: Stichting Hospice Altena.
Om een nog betere opvang en afvoer van hemelwater te krijgen, komt er een groen dak op het gebouw. Wat het verlies aan uitzicht betreft stelt de rechter dat niemand in Nederland recht heeft op ongewijzigd uitzicht. Bovendien krijgt het hospice maar twee bouwlagen van in totaal acht meter hoog. Dat past prima bij de omliggende bebouwing. De Raad ziet evenmin een parkeer- en verkeersprobleem. De uitspraak is een opsteker voor Stichting Hospice Altena. Die staat te popelen om de schop in de grond te steken.
Geëmotioneerd:
Initiatiefnemer Kruithof reageert geëmotioneerd op de positieve uitspraak van de hoogste bestuursrechter: ,,Ik ben dankbaar, blij en opgelucht. Het gaat nu echt gebeuren. Op de geboorte van mijn kinderen na ben ik nog nooit zo blij geweest. Wat een climax. Het is zo spannend geweest.”
Kruithof is vooral blij met het enorme draagvlak in Altena voor zo’n voorziening. ,,Er staan tientallen mensen klaar om als vrijwilliger te beginnen. Dat de bouw door het bezwaar van omwonenden vertraging heeft opgelopen, heeft ook iets goeds gebracht. We hebben hierdoor meer voorbereidingstijd gehad, waardoor het plan staat als een huis en over alles al is nagedacht. Dat scheelt ons tijdens de bouw wat tijd.”
Het bestuur van het hospice wil wel met de bezwaarmakers in gesprek blijven. ,,Tot nu toe is onze uitgestoken hand geweigerd, maar we zullen buren worden. Daarom willen we hen toch graag meenemen en deze handreiking doen. Ik heb het nooit een punt gevonden dat er bezwaar is aangetekend. Dat is ieders goed recht. Op sociale media zijn geen aardige dingen over die buren gezegd. Dat gun ik hen echt niet. Daar waar mogelijk zullen we dat beeld nuanceren.”
Wachtkamer:
De bouwhekken en de keet worden volgende week al geplaatst. Bij de notaris worden nog deze maand de benodigde handtekeningen gezet om de grondoverdracht te regelen. Kruithof verwacht dat de bouw een jaar duurt.
Volgens stichtingsvoorzitter Fons Naterop is er nog zo’n 400.000 euro nodig, nadat er al miljoenen euro's binnenkwamen via inzamelingsacties en giften. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat ons dit ook gaat lukken. Veel mensen hebben een tijdje in de wachtkamer gezeten en gedacht: eerst maar zien of het hospice er komt voordat ik doneer. We kunnen nu zeggen: het hospice komt er.”
De bezwaarmakers zijn niet bereikbaar voor commentaar. Eerder gaven zij aan geen contact meer te willen met de media.