Hospice anderhalf jaar open: ’De vrijwilligers zijn de pareltjes’
Auteur: Britta Alink - bommelerwaardgids.nl/nieuws/algemeen
De coördinatoren Wim Bijkerk en Esther Boer op één van de gezellige zitjes in de gemeenschappelijke huiskamer van het hospice.
Foto: Koen Vandenput.
ZALTBOMMEL - Hospice De Samaritaan opende anderhalf jaar geleden de deuren. Inmiddels zijn er al zo’n vijftig opnames geweest. “We zijn steeds bekender in de Bommelerwaard”, vertellen de coördinatoren Esther Boer en Wim Bijkerk.
Het nieuwe hospice staat aan de Beersteeg, een beetje verscholen in het groen. Rondom het pand, waar vijf gasten in een eigen kamer kunnen verblijven, ligt een mooie tuin. Vanuit de gezamenlijke woonkamer kijk je op een terras en zie je verderop de tiny houses staan. “Deze ruimte is een stuk gezelliger dan hij in het begin was”, vertelt Esther. “Een vrijwilliger, die verstand heeft van styling, heeft gevraagd of zij het een beetje anders mocht inrichten, ‘van kantine naar huiskamer’ noemde ze het. Ze is toen aan de slag gegaan en we zijn allemaal erg blij met het resultaat.”
Grote eettafel:
In de grote gemeenschappelijke ruimte bevindt zich ook de keuken. Vrijwilligers bereiden hier elke dag een maaltijd. “Dankzij het kookeiland staan ze altijd met hun gezicht naar de gasten toe”, licht Esther toe. Aan de grote eettafel kunnen gasten samen eten, maar wie liever op zijn of haar eigen kamer eet, kan daar ook voor kiezen. De gastenkamers hebben naast een slaapkamer en badkamer ook een eigen zithoek, waar ze televisie kunnen kijken, kunnen eten of familie ontvangen.
Mantelzorgers:
Vorige week waren alle vijf de kamers bezet, maar dat kan snel veranderen. De gasten zijn immers allemaal hun laatste levensfase ingegaan. “We zien vaak dat de mantelzorgers overbelast zijn als hun naaste hier naar toe komt”, zegt Wim. “Als de gast eenmaal een tijdje in het hospice is, zeggen ze vaak tegen ons ‘dit hadden we veel eerder moeten doen’. Mantelzorgers hebben er vaak alles uitgeperst om hun naaste te verzorgen en voelen het soms als een nederlaag als hun zieke familielid naar het hospice gaat. Achteraf horen we vaak dat het verblijf in het hospice en de goede zorgen van de vrijwilligers geholpen hebben het verdriet te verzachten.”
Vrijwilligers:
Professionals van Santé Partners en Buurtzorg verlenen in het hospice de verpleegkundige zorg, de eigen huisarts blijft gewoon langskomen. De ruim honderd vrijwilligers staan van 7:00 tot 23:00 uur klaar om dagelijkse klusjes te doen, ‘s nachts is er de wakende professionele nachtdienst van Santé. “De vrijwilligers zijn de pareltjes van het hospice”, aldus Esther en Wim. Vrijwilligers zijn rondom het huis bezig om de tuin netjes te houden, ze staan in de keuken om ontbijt, lunch of avondeten te verzorgen. Anderen houden zich bezig met de schoonmaak, weer anderen met de zorg. “We begonnen met honderdtwintig vrijwilligers en toen hadden we nooit roosterproblemen”, zegt Wim. “Nu zijn er een paar vertrokken, omdat ze gingen verhuizen, zelf mantelzorger werden of zelf ziek zijn geworden. We merken dat het af en toe wat lastiger is om alle uren gevuld te krijgen.”
Gezellig:
Om de uren toch op te vangen zijn veel vrijwilligers bereid om in plaats van vier uur per week, acht uur per week of langer te komen. “Dat is heel fijn, maar ze moeten het wel aan blijven kunnen”, zegt Esther. “We willen niet dat mensen overbelast raken.” Dat klinkt alsof het allemaal heel moeilijk en zwaar werk is, maar dat is beslist niet het geval, benadrukken Wim en Esther. Want hoewel de gasten allemaal in de laatste dagen of weken van hun leven zijn, wordt er veel gelachen in de Samaritaan. “We hebben regelmatig lol met elkaar, de sfeer is goed”, zegt Esther. “Aan de grote tafel in de gezellige huiskamer hebben we gezellige gesprekken over het weer, de hoornaars in een boom in de buurt of het Nederlands elftal. Er zit iemand de krant te lezen of een beetje televisie te kijken. En er gaan ook weleens zwarte grappen over tafel. Het kan allemaal.”
Aangenaam:
Die losse sfeer vinden Wim en Esther heel erg belangrijk. Hospice De Samaritaan kent een aantal protocollen rond schoonmaak en hygiëne en rond het overlijden van een gast. “Maar voor de rest zijn er geen protocollen”, zeggen ze. “De gasten kunnen aangeven wat ze zelf willen, hun eigen dagstructuur vasthouden. Als ze een biertje willen, dan kan dat. Als iemand rookt, dan gaan wij dat niet tegenhouden. Als iemand op een zoutloos dieet zat, dan vragen we of we daar maar mee zullen stoppen. De mensen die hier komen, worden niet meer beter. Ze zijn hier om afscheid te nemen van het leven. Het team van vrijwilligers zorgt dat het verblijf zo aangenaam mogelijk is.” Bezoekuren zijn er niet, de naaste familie heeft een sleutel van de deur. Wel bewaken de coördinatoren en de vrijwilligers de rust van de gasten.
De vrijwilligers krijgen ondersteuning en ze worden geschoold. De coördinatoren zijn altijd bereikbaar, ook ‘s avonds en in het weekend. Op dit moment zijn extra vrijwilligers nodig voor de tuin, de keuken, de schoonmaak en de zorg. Op de website staat meer informatie en hoe je je kunt aanmelden als vrijwilliger.
Bron: www.bommelerwaardgids.nl