Hormonale therapie bij borstkanker (m)

24-01-2014 22:19
 

 Niet alle vormen van borstkanker zijn even gevoelig voor hormonale therapie. Daarvoor moeten de kankercellen namelijk hormoonreceptoren hebben. Of die receptoren er zijn, wordt vastgesteld door middel van weefselonderzoek in het laboratorium. Daarvoor wordt wat tumorweefsel weggenomen uit de borst of uit een uitzaaiing.




Hormoongevoelig

Bij weefselonderzoek in het laboratorium worden de kankercellen onderzocht op de aanwezigheid van zogenoemde 'hormoonreceptoren'. Als er hormoonreceptoren worden gevonden, dan spreekt men van hormoonreceptor-positieve of hormoongevoelige borstkanker. De kans dat de tumor dan gunstig reageert op hormonale therapie ligt tussen de 50 en 75%. 


Hormoonongevoelig:

Als er géén receptoren worden aangetoond, spreekt men van hormoonreceptor-negatieve of hormoonongevoelige borstkanker. De kans op verbetering van de ziekte door hormonale therapie is dan gering.

 


Toepassing:

Hormoontherapie werd in het verleden vooral gegeven bij de behandeling van mannen met uitgezaaide borstkanker, de zogenoemde palliatieve hormonale behandeling. Een palliatieve behandeling wordt ingezet als genezing niet meer mogelijk is. De behandeling is dan alleen bedoeld om de symptomen te verlichten.

Hormoontherapie wordt ook ingezet als curatieve behandeling. Een curatieve behandeling heeft als doel een patiënt te genezen. Ook bij mannen met borstkanker in een vergevorderd stadium kan een curatieve behandeling gegeven worden, als er geen uitzaaiingen op afstand zijn.

Meestal betekenen uitzaaiingen op afstand dat de ziekte niet meer te genezen is. Bijvoorbeeld als de kankercellen in de oksel zitten bij mannen met hormoongevoelige borstkanker.

Welke hormonale therapie voor u het meest geschikt is, hangt onder meer af van uw leeftijd, het stadium van de ziekte en van uw eigen overwegingen. Hormonale therapie kan op een aantal manieren worden toegepast. Deze medicijnen remmen de aanmaak of werking van bepaalde 'eigen' hormonen. Hierdoor wordt de woekering van de kankercellen stopgezet en sterven de hormoongevoelige kankercellen uiteindelijk af. 

 


Hoe wordt hormonale therapie gegeven?


Hormonale therapie bij mannen met borstkanker kan op verschillende manieren worden gegeven:


  • Hormoonpreparaten: Veel mannen met borstkanker worden behandeld met het hormoonpreparaat tamoxifen. Patiënten moeten tamoxifen meestal een aantal jaren gebruiken. Ook kiezen artsen steeds vaker voor zogenoemde aromataseremmers (anastrozol, letrozol, exemestane). U krijgt dit middel direct aan het begin van uw behandeling of nadat u al 2 tot 3 jaar tamoxifen heeft gebruikt.   
  • Operatie: Een andere hormonale therapie bestaat uit het verwijderen van de zaadballen. Deze behandeling wordt steeds minder vaak toegepast.  

     


Bijwerkingen:

Bijwerkingen die bij tamoxifen kunnen optreden zijn onder andere:


  • opvliegers 
  • minder zin in seks
  • erectieproblemen 
  • gewichtstoename
  • stemmingsveranderingen


Aromataseremmers kunnen gewrichtsklachten en botontkalking als bijwerking hebben.


 


 

Bron:     www.kanker.nl