Hoge bloeddruk en obesitas verhogen kans op darmkanker fors.

14-10-2024 09:15

 

 

Auteur: Jeannette Kras - scientias.nl

 

 

Hoge bloeddruk en obesitas verhogen kans op darmkanker fors

 

 

 

 

Darmkanker is deels een welvaartsziekte, die bovendien steeds vaker op jongere leeftijd – onder de 50 – voorkomt. Nu is een direct verband aangetoond met metabole aandoeningen, zoals obesitas, hoge bloeddruk en leververvetting.

 

Na huidkanker is darmkanker de tweede meest voorkomende kankersoort. Jaarlijks worden zo’n 15.000 Nederlanders getroffen door de ziekte. Een derde van de gevallen betreft endeldarmkanker. Oorzaak is niet zelden een slechte leefstijl met te veel ongezonde voeding en te weinig beweging.

 

 

Meer darmkanker:

Onderzoekers van de Australische Flinders University hebben nu zelfs een directe link gevonden tussen aandoeningen als obesitas en hoge bloeddruk en een verhoogd risico op de ziekte. “De wereldwijde incidentie van darmkanker blijft toenemen, vooral bij jongvolwassenen. Daarom zijn onze bevindingen zo belangrijk. Ze benadrukken nogmaals de dringende noodzaak van verder onderzoek om tot betere preventie te komen en beleid te ontwikkelen, gericht op het verminderen van de zware last van deze ziekte”, zegt hoofdauteur Meseret Molla.

 

De nieuwe studie bewijst dat de al langer bestaande zorg terecht is dat het metabool syndroom ook kanker kan veroorzaken, naast beroertes, hartziekten en diabetes. Het metabool syndroom treft niet alleen ouderen. Volgens cijfers van eerder dit jaar kampt 18 procent van de werkende mannen en 11 procent van de werkende vrouwen in Nederland met een vorm van metabool syndroom.

 

“We ontdekten dat risicofactoren, die kenmerkend zijn voor het metabool syndroom zoals obesitas, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel en hoog cholesterol, consequent verband houden met een verhoogd risico op darmkanker”, zegt onderzoeker Molla Wassie van Flinders University.

 

 

Groter risico door obesitas:

De onderzoekers hebben data uit 49 reviews en meta-analyses onderzocht om de relatie tussen metabole gezondheidsaandoeningen en het risico op darmkanker te bepalen. “Het risico op darmkanker neemt met maximaal 1,36 keer toe door het metabool syndroom in vergelijking met personen zonder dit syndroom”, vertelt Meseret Molla aan Scientias.nl. “Het verband tussen het metabool syndroom en darmkanker werd niet beïnvloed door leeftijd, hoewel hiervoor slechts een beperkt aantal studies is meegenomen. Het risico was ook onafhankelijk van geslacht voor darmkanker in het algemeen, maar er werden inconsistenties waargenomen voor endeldarmkanker, wat door vervolgonderzoek moet worden aangepakt.”

 

Welk aspect van het metabool syndroom de kans op darmkanker het meest verhoogt, is niet helemaal duidelijk. “Obesitas en hoge bloeddruk worden consequent in verband gebracht met darmkanker”, aldus Molla. “Obesitas verhoogt dus op zichzelf het risico.” Voor de andere factoren was minder bewijs. “Wat me het meest verraste, was het inconsistente verband tussen diabetes en darmkanker. Bovendien was ik verbaasd over het ontbreken van een verband tussen slecht cholesterol en darmkanker.”

 

 

Andere problemen aanpakken:

Meer onderzoek is nodig, benadrukt de onderzoeker. “We onderzoeken of het verband ook van invloed is op de ontwikkeling of voortgang van poliepen, een voorstadium van darmkanker, met name bij mensen die al risico lopen door een familie- of persoonlijke geschiedenis van darmkanker.”

 

Haar collega vult aan: “Onze studie ondersteunt de bewering dat metabole gezondheidsaandoeningen zoals obesitas, insulineresistentie en hoge bloeddruk tot een hoger risico op darmkanker leiden. Belangrijk is dat we ontdekten dat het nodig is om andere gezondheidsproblemen aan te pakken en dat een meer holistische aanpak vereist is voor de preventie van darmkanker bij de bevolking, ongeacht leeftijd en geslacht.”

 

 

Zelf in actie:

De onderzoekers stellen ook dat er meer is dan bevolkingsonderzoek. Je kunt ook zelf je gezondheid verbeteren. “Hoewel we de deelname aan het bevolkingsonderzoek aanmoedigen, willen we ook dat mensen hun eigen metabole gezondheid controleren. Een eenvoudige jaarlijkse bloedtest bij de huisarts kan enkele potentiële indicatoren voor het risico op darmaandoeningen aan het licht brengen, zoals een hoog cholesterol, voordat er iets ernstigers ontstaat.”

 

Mocht je te zwaar zijn, een hoge bloeddruk hebben of kampen met diabetes, dan kan een dieet je niet alleen helpen om daarvan af te komen, maar ook je kans op darmkanker verkleinen.

 

 

 

Bron: www.scientias.nl