Hoe voorkom ik een voedselvergiftiging?

27-05-2024 17:33

 

 

 

 

 

Behandelingen tegen kanker kunnen je weerstand verminderen. Het is dan belangrijk om op de voedselveiligheid te letten, om zo voedselvergiftiging te voorkomen.

 

 

Waarop kun je letten?

 

Handen wassen

 

Was je handen regelmatig.

 

Was je handen grondig met zeep onder stromend water en droog ze af met een schone handdoek of papier.

 

Doe dit voordat je eten klaarmaakt, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente en voor het eten.

 

Was je handen ook na ieder toiletbezoek en na het aanraken van (huis)dieren.

 


Keukendoeken

 

Vervang vaatdoekjes elke dag.

 

Vervang handdoeken en theedoeken regelmatig.

 

Was vaatdoekjes, handdoeken en theedoeken op minimaal 60°C.

 

Hang natte doeken uit zodat ze kunnen drogen.

 

Gebruik keukenpapier voor hele vieze oppervlakten.

 

Gebruik liever geen afwasspons, daar blijven te veel bacteriën in zitten. Kies in plaats daarvan voor een staalspons of afwasborstel.

 


Inkopen

 

Let op de houdbaarheidsdatum, vooral bij erg bederfelijke producten zoals zuivel, vlees en vis.

 

Volg de bewaar- en bereidingsadviezen op de verpakking.

 

Doe bederfelijke en diepvriesproducten als laatst in je winkelmandje en gebruik een koeltas.

 

Zet bederfelijke producten na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast.

 

Gooi bederfelijke producten weg als de ‘te gebruiken tot’-datum is verlopen.

 


Eten en drinken klaarmaken

 

Zorg voor schone oppervlakken.

 

Zorg voor schoon keukengerei voordat je eten bereidt.

 

Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als je ze rauw eet.

 

Houd rauw en klaargemaakt eten apart.

 

Houd rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis gescheiden van ander voedsel.

 

Gebruik niet dezelfde snijplank en mes voor rauwe kip, rauw vlees of rauwe vis en voor gaar eten of rauw te eten groente.

 

Spoel de snijplank en het mes waarmee rauw vlees is gesneden direct af met heet water.

 


Verhitten

 

Ontdooi producten uit de diepvries in de koelkast of in de magnetron met de ontdooistand.

 

Verhit warm eten goed door tot het gaar is, vooral vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren.

 

Verhit eieren goed. Eet geen zachtgekookte eieren en eet geen gerechten waarin rauwe eieren worden gebruikt, zoals bavarois, tiramisu, mousse of zelfgemaakte mayonaise.

 

Verhit restjes die je opnieuw opwarmt door en door. Schep het eten enkele keren om tijdens het opwarmen in de magnetron.

 


Bewaren

 

Laat warme producten die je wilt bewaren snel afkoelen. Verdeel ze in kleine porties, dat gaat makkelijker.

 

Bewaar bederfelijke producten zoals vlees, vis en zuivel in de koelkast op 4°C.

 

Gooi bederfelijke producten weg als ze langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gestaan.

 

Bewaar restjes maximaal twee dagen in de koelkast. Als je restjes langer wilt bewaren, bewaar ze dan in de vriezer. Dan blijven ze tot wel drie maanden goed.