Hoe voorkom ik een voedselvergiftiging?

27-05-2024 17:28

 

 

 

 

Behandelingen tegen kanker kunnen je weerstand verminderen. Het is dan belangrijk om op de voedselveiligheid te letten, om zo voedselvergiftiging te voorkomen.

 

 

Waarop kun je letten?

 

  • Handen wassen
 
  • Was je handen regelmatig.
 
  • Was je handen grondig met zeep onder stromend water en droog ze af met een schone handdoek of papier.
 
  • Doe dit voordat je eten klaarmaakt, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente en voor het eten.
 
  • Was je handen ook na ieder toiletbezoek en na het aanraken van (huis)dieren.

 


Keukendoeken

 

  • Vervang vaatdoekjes elke dag.
 
  • Vervang handdoeken en theedoeken regelmatig.
 
  • Was vaatdoekjes, handdoeken en theedoeken op minimaal 60°C.
 
  • Hang natte doeken uit zodat ze kunnen drogen.
 
  • Gebruik keukenpapier voor hele vieze oppervlakten.
 
  • Gebruik liever geen afwasspons, daar blijven te veel bacteriën in zitten. Kies in plaats daarvan voor een staalspons of afwasborstel.

 


Inkopen

 

  • Let op de houdbaarheidsdatum, vooral bij erg bederfelijke producten zoals zuivel, vlees en vis.
 
  • Volg de bewaar- en bereidingsadviezen op de verpakking.
 
  • Doe bederfelijke en diepvriesproducten als laatst in je winkelmandje en gebruik een koeltas.
 
  • Zet bederfelijke producten na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast.
 
  • Gooi bederfelijke producten weg als de ‘te gebruiken tot’-datum is verlopen.

 


Eten en drinken klaarmaken

 

  • Zorg voor schone oppervlakken.
 
  • Zorg voor schoon keukengerei voordat je eten bereidt.
 
  • Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als je ze rauw eet.
 
  • Houd rauw en klaargemaakt eten apart.
 
  • Houd rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis gescheiden van ander voedsel.
 
  • Gebruik niet dezelfde snijplank en mes voor rauwe kip, rauw vlees of rauwe vis en voor gaar eten of rauw te eten groente.
 
  • Spoel de snijplank en het mes waarmee rauw vlees is gesneden direct af met heet water.

 


Verhitten

 

  • Ontdooi producten uit de diepvries in de koelkast of in de magnetron met de ontdooistand.
 
  • Verhit warm eten goed door tot het gaar is, vooral vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren.
 
  • Verhit eieren goed. Eet geen zachtgekookte eieren en eet geen gerechten waarin rauwe eieren worden gebruikt, zoals bavarois, tiramisu, mousse of zelfgemaakte mayonaise.
 
  • Verhit restjes die je opnieuw opwarmt door en door. Schep het eten enkele keren om tijdens het opwarmen in de magnetron.

 


Bewaren

 

  • Laat warme producten die je wilt bewaren snel afkoelen. Verdeel ze in kleine porties, dat gaat makkelijker.
 
  • Bewaar bederfelijke producten zoals vlees, vis en zuivel in de koelkast op 4°C.
 
  • Gooi bederfelijke producten weg als ze langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gestaan.
 
  • Bewaar restjes maximaal twee dagen in de koelkast. Als je restjes langer wilt bewaren, bewaar ze dan in de vriezer. Dan blijven ze tot wel drie maanden goed.