Hoe voorkom ik een voedselvergiftiging?
27-05-2024 17:28
Behandelingen tegen kanker kunnen je weerstand verminderen. Het is dan belangrijk om op de voedselveiligheid te letten, om zo voedselvergiftiging te voorkomen.
Waarop kun je letten?
- Handen wassen
- Was je handen regelmatig.
- Was je handen grondig met zeep onder stromend water en droog ze af met een schone handdoek of papier.
- Doe dit voordat je eten klaarmaakt, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente en voor het eten.
- Was je handen ook na ieder toiletbezoek en na het aanraken van (huis)dieren.
Keukendoeken
- Vervang vaatdoekjes elke dag.
- Vervang handdoeken en theedoeken regelmatig.
- Was vaatdoekjes, handdoeken en theedoeken op minimaal 60°C.
- Hang natte doeken uit zodat ze kunnen drogen.
- Gebruik keukenpapier voor hele vieze oppervlakten.
- Gebruik liever geen afwasspons, daar blijven te veel bacteriën in zitten. Kies in plaats daarvan voor een staalspons of afwasborstel.
Inkopen
- Let op de houdbaarheidsdatum, vooral bij erg bederfelijke producten zoals zuivel, vlees en vis.
- Volg de bewaar- en bereidingsadviezen op de verpakking.
- Doe bederfelijke en diepvriesproducten als laatst in je winkelmandje en gebruik een koeltas.
- Zet bederfelijke producten na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast.
- Gooi bederfelijke producten weg als de ‘te gebruiken tot’-datum is verlopen.
Eten en drinken klaarmaken
- Zorg voor schone oppervlakken.
- Zorg voor schoon keukengerei voordat je eten bereidt.
- Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als je ze rauw eet.
- Houd rauw en klaargemaakt eten apart.
- Houd rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis gescheiden van ander voedsel.
- Gebruik niet dezelfde snijplank en mes voor rauwe kip, rauw vlees of rauwe vis en voor gaar eten of rauw te eten groente.
- Spoel de snijplank en het mes waarmee rauw vlees is gesneden direct af met heet water.
Verhitten
- Ontdooi producten uit de diepvries in de koelkast of in de magnetron met de ontdooistand.
- Verhit warm eten goed door tot het gaar is, vooral vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren.
- Verhit eieren goed. Eet geen zachtgekookte eieren en eet geen gerechten waarin rauwe eieren worden gebruikt, zoals bavarois, tiramisu, mousse of zelfgemaakte mayonaise.
- Verhit restjes die je opnieuw opwarmt door en door. Schep het eten enkele keren om tijdens het opwarmen in de magnetron.
Bewaren
- Laat warme producten die je wilt bewaren snel afkoelen. Verdeel ze in kleine porties, dat gaat makkelijker.
- Bewaar bederfelijke producten zoals vlees, vis en zuivel in de koelkast op 4°C.
- Gooi bederfelijke producten weg als ze langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gestaan.
- Bewaar restjes maximaal twee dagen in de koelkast. Als je restjes langer wilt bewaren, bewaar ze dan in de vriezer. Dan blijven ze tot wel drie maanden goed.