Hoe vertel je dat papa of mama ernstig ziek is? Eindhovenaar schreef kinderboek met zware boodschap.

27-11-2024 09:34

 

 

Auteur: Anita Vliegenberg  - ad.nl/eindhoven

 

 

Hoe vertel je dat papa of mama ernstig ziek is? Eindhovenaar schreef  kinderboek met zware boodschap | Eindhoven | ed.nl

Douwe Beckman en zijn vrouw Mirjam met het boek 'We moeten je iets vertellen'. 

René Manders/DCI Media

 

 

 

 

 

EINDHOVEN - Hoe vertel je een kind dat een van de ouders kanker heeft en zal komen te overlijden? Die vraag hadden Douwe en Mirjam Beckman toen Douwe vorig jaar te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek was. Ze maakten een boek dat helpt bij het vertellen van dit slechte nieuws. ‘We moeten je iets vertellen’ is nu klaar.

 

Drie jaar geleden kreeg Douwe darmkanker. Na verschillende operaties en chemokuren bleek in november vorig jaar dat Douwe ongeneeslijk ziek was. Hoe vertel je dat aan je kinderen? De oudste drie waren op een leeftijd dat ze het begrepen, maar de jongste was pas zeven. Ze kregen via school en de GGD een boek dat hierbij zou moeten helpen. Maar dat boek ging over de ziekte ALS.

 

 

Deskundig team:


„Hoewel het boek over een andere situatie ging dan in ons geval, snapte mijn zoon wel dat het over mij ging”, vertelt Douwe. „Maar we moesten nog heel veel uitleggen. Dat moet toch beter kunnen, dacht ik.” Douwe wilde van iets negatiefs iets positiefs maken. Hij kreeg in maart het idee over een boek dat aanpasbaar is aan de situatie en legde dat voor aan zijn vrienden en collega’s. Iedereen was erg enthousiast en wilde meehelpen.

 

Een deskundig team was snel bij elkaar. Met een drukker, ict’ers, tekstschrijver en maatschappelijk werkers die gezinnen vergelijkbaar met hun situatie helpen. We zetten een crowdfundactie werd opgezet en het streefbedrag van 10.000 euro was al na krap een week bij elkaar. Ze konden meteen aan de slag. Veel overleggen met oncologen en instanties voor kanker als Kasam en Kei Jij, website bouwen, verhalen schrijven en herschrijven, tekeningen maken, boeken laten proeflezen.

 

Douwe krijgt medicijnen die de ziekte tot nu toe stabiel houden. „Ik ben weer gaan werken, krijg zware kuren, we doen leuke dingen en daarnaast werkte ik nog aan het boek.” Het is druk, maar voor Douwe is het ook een soort therapie en een uitlaatklep voor zijn emoties, die hij anders, volgens zijn vrouw, nog weleens wil verbergen.

 

 

Eigenlijk hebben we acht boeken geschreven en getekend, vier versies over een vader of een moeder.

Douwe Beckman, Mijn verhaal voor jou.

 

 

 

Douwe en Mirjam schreven vier versies over Job, hondje Harley en zijn ouders. Het verhaal speelt zich af op het strand waar Job te horen krijgt dat zijn vader of moeder ziek is. Hij krijgt teleurstellingen te verwerken, maar leert ook dat het leven doorgaat en mooi kan zijn. Op de website kan er gekozen worden voor een vader of moeder die ziek is. Dan zijn er vier scenario’s: behandeling mogelijk met een goed vooruitzicht, behandeling met een onduidelijk vooruitzicht, ongeneeslijk met een onduidelijke levensverwachting of ongeneeslijk ziek en overlijden. „Dus eigenlijk hebben we acht boeken geschreven en getekend, omdat die vier versies zowel voor een vader als voor een moeder beschikbaar zijn.” Je kunt bovendien aangeven voor wie het boek is. Die naam komt dan op een speciale band om het boek.

 

 

Naslagwerkje:

Achterin het boek staan handvatten en tips zoals een schatkistje naast het bed waar een kind zijn vragen in kan stoppen. Mirjam: ,,Dan hoeven ze het niet te benoemen, want dat is heel moeilijk. Schrijven gaat vaak beter.” En duidelijk maken dat het echt niet altijd goed kan gaan en dat ook ouders wel eens huilen en boos zijn. Compleet met handige links is een soort naslagwerkje geworden. De reacties zijn geweldig. Zoon Joep vond het naast een verdrietig, ook een vrolijk boek met grappige tekeningen.

 

 

Veel instanties en ziekenhuizen hebben al aangegeven dat ze het boek gaan gebruiken. 

 

Particulieren kunnen het boek bestellen op de website Mijnverhaalvoorjou.nl

 
 
 
 
Bron: www.ad.nl