Hoe veilig is ons voedsel ?

18-09-2020 21:25





Voeding en Kanker info - Koelkast

Koelkast.




We horen en lezen vaak dat er stoffen in ons eten zitten die schadelijk zijn of die ons ziek kunnen maken. Maar is dat eigenlijk wel zo? Kunnen er in ons eten stoffen zitten die kanker veroorzaken?


Strenge controle op ons voedsel:

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is een organisatie van de Europese Unie die onafhankelijk adviezen geeft over de veiligheid van voedsel. Dit doen ze op basis van wetenschappelijk onderzoek. Deze adviezen vormen de basis van de Europese regels en wetten op gebied van voedselveiligheid.


In Nederland houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de veiligheid van voedsel in de gaten. Ook controleren ze of de wetten rondom voedselveiligheid worden nageleefd. De NVWA kijkt zowel naar schadelijke stoffen in ons eten als naar ziekteverwekkers zoals slechte bacteriën. Als een product niet veilig is, haalt de NVWA het product uit de winkel.


De laatste jaren zijn er regelmatig producten uit de winkel gehaald. Dit laat zien dat er op de veiligheid van ons voedsel wordt gelet. Bovendien worden de manieren om te controleren of producten veilig zijn steeds beter. Hierdoor worden schadelijke stoffen eerder opgemerkt. Je kunt er dus vanuit gaan dat er alles aan gedaan wordt om te zorgen dat het eten dat je in de winkel koopt veilig is.


Belangrijke rol voor de lever:

In ieder product kunnen zowel goede als minder goede stoffen zitten. Het is daarom belangrijk om te variëren met je eten en drinken. De minder goede stoffen zijn alleen in een bepaalde hoeveelheid schadelijk. Deze hoeveelheid verschilt per stof, maar hangt bijvoorbeeld ook af van de grootte van je lichaam.


Je lichaam heeft een aantal manieren om minder goede stoffen onschadelijk te maken. Dit gebeurt met name in de lever. Vervolgens wordt de stof via je urine of ontlasting uit je lichaam verwijderd.


Voorbeeld: zware metalen in vette vis:

In vette vis zitten gezonde vetzuren, die onder andere belangrijk zijn voor onze hersenen. Maar in vette vis kunnen ook zware metalen zitten. Daarom is het advies om niet vaker dan één keer per week vette vis te eten, dan is het veilig.


Voorbeeld: nitriet in groene groenten:

Groene groenten zijn heel gezond, omdat ze veel vitaminen, mineralen en vezels bevatten. Maar in groene groenten zit ook nitraat, wat door het lichaam wordt omgezet in nitriet. Als we te veel nitriet binnenkrijgen vergroot dit de kans op kanker. Bij het eten van normale porties groene groenten (zo'n 250 gram groente per dag) krijg je geen gevaarlijke hoeveelheden binnen.


De gezondheidsvoordelen van het eten van vette vis en groene groenten zijn in deze voorbeelden veel groter dan de mogelijke risico's.


Lees ook:


Meer lezen bij de verschillende instanties voor voedselveiligheid:




Bron: www.voedingenkankerinfo.nl