Hoe onderscheid je amandelkanker en tonsillitis?

11-08-2024 11:02

 

 

Auteur: Tenzin Chodon - onlymyhealth.com

 

 

Zowel amandelkanker als tonsillitis kunnen zwellingen of knobbels in de nek veroorzaken. Een arts deelt tips om onderscheid te maken tussen de twee.

 

 

Hoe onderscheid je amandelkanker en tonsillitis?

 

 

 

Een knobbel op een willekeurig lichaamsdeel kan verontrustend zijn. Hoewel het in de meeste gevallen ongevaarlijk is, raden artsen aan om het door een arts te laten onderzoeken om de mogelijkheid van ernstige medische aandoeningen, zoals kanker, uit te sluiten.

 

Een knobbel of zwelling in de keel kan ook alarmerend zijn, omdat het een van de meest voorkomende symptomen is van mond- en keelkanker, zoals amandelkanker. Dit valt ook onder de categorie hoofd- en halskanker.

 

Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle knobbels in de nek of gezwollen amandelen op kanker duiden. Het kan ook een teken zijn van ontsteking, ook wel tonsillitis genoemd. We vroegen experts om licht te werpen op de aandoeningen en manieren te delen om onderscheid te maken tussen de twee.

 

 

Wat is amandelkanker?

 

 

Dr. Pratik Patil, Consultant - Medische Oncologie, Jupiter Hospital, Pune, zegt: "Kanker is het resultaat van de ongecontroleerde deling van abnormale cellen in het lichaam. Als de meest voorkomende orofaryngeale kanker, komt tonsillar carcinoom steeds vaker voor."

 

 

Volgens:

 

StatPearls-publicatie

, amandelkanker is de meest voorkomende vorm van keelkanker, waarbij de percentages de afgelopen decennia sterk zijn gestegen als gevolg van de toenemende prevalentie van


Humaan papillomavirus (HPV)

-geïnduceerde kankers.

 

 

 

In westerse landen is het percentage keelkankers dat door HPV wordt veroorzaakt de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld, terwijl het percentage keelkankers dat niet door HPV wordt veroorzaakt, niet wezenlijk is veranderd, zo blijkt uit het onderzoek.

 

Veelvoorkomende symptomen zijn onder meer een pijnloze knobbel in de nek en keelpijn.

 

"Roken, alcoholgebruik en een HPV-infectie zijn de grootste risicofactoren voor amandelkanker", voegt Dr. Patil toe.

 

 

Wat is tonsillitis?

 
 
 
 
 
 
 
Tonsillitis verwijst naar de ontsteking van de amandelen, dit zijn lymfeklieren achter in de mond en boven in de keel. Ze zijn verantwoordelijk voor het op afstand houden van bacteriën en andere ziektekiemen en het verminderen van het risico op infecties.
 

Zowel een virale als een bacteriële infectie kan tonsillitis veroorzaken, waarbij keelontsteking de meest voorkomende oorzaak is. De meest voorkomende virale oorzaken zijn de virussen die verkoudheid veroorzaken, waaronder

 


rhinovirus

, respiratoir syncytieel virus, adenovirus en coronavirus. Bacteriële infecties die leiden tot tonsillitis zijn meestal groep A bèta-hemolytische streptokokken (GABHS), volgens

 


onderzoek

Er wordt aan toegevoegd dat bij seksueel actieve patiënten het humaan immunodeficiëntievirus (hiv), syfilis, gonorroe en chlamydia mogelijke aanvullende oorzaken zijn.

 

 

Video: Hoe onderscheid je amandelkanker en tonsillitis?

 

 

Dr. Patil zegt: "Amandelkanker en amandelontsteking veroorzaken beide een zwelling of een knobbel in de nek, maar er zijn belangrijke verschillen."

 

"Amandelontsteking, een infectie, gaat meestal gepaard met keelpijn, koorts en gezwollen amandelen met witte vlekken. Het verbetert meestal met antibiotica of zelfzorg. Amandelkanker veroorzaakt echter vaak aanhoudende keelpijn, moeite met slikken, een bult die niet weggaat, onverklaarbaar gewichtsverlies en aanhoudende oorpijn.

 

"De symptomen van amandelkanker blijven bestaan ​​en worden na verloop van tijd erger", voegt hij toe.

 

Voor een nauwkeurige diagnose adviseert de arts een medisch onderzoek en een biopsie, waarmee onderscheid kan worden gemaakt tussen de twee aandoeningen.

 

 

Behandelingsopties voor amandelkanker versus tonsillitis:

 

 

 

 

Als het gaat om tonsillitis, kan een keeluitstrijkje helpen de aandoening te detecteren. Afhankelijk van de oorzaak van de aandoening, zal een arts de meest effectieve behandeling bepalen.

 

Als de infectie bacterieel is, bestaat de behandeling uit antibiotica in combinatie met rust, hydratatie, vrij verkrijgbare pijnstillers en gorgelen met warm zout water.

 

Bij amandelkanker bestaat de behandelingsmethode uit een bezoek aan een oncoloog voor een uitgebreid onderzoek, gevolgd door beeldvormende tests en een biopsie om de diagnose te bevestigen, aldus Dr. Patil. Na de diagnose wordt de kanker behandeld met chemotherapie, radiotherapie, een operatie of gerichte therapie.

 

Hij voegt toe: "Na de therapie is het essentieel om regelmatig op controle te gaan om te controleren op terugkeer van kanker en om bijwerkingen te behandelen. Voor een effectieve behandeling en herstel van tonsillaire kanker en tonsillitis is vroege medische interventie cruciaal. Tonsillair carcinoom en lymfoom zijn beide volledig te genezen voor stadia 1, 2 en 3, dat wil zeggen, wanneer ze vroeg worden ontdekt."

 

 

 

[Disclaimer: Dit artikel bevat informatie van een expert en is alleen bedoeld ter informatie. 

 

Daarom adviseren wij u om uw eigen arts te raadplegen als u met gezondheidsproblemen kampt om complicaties te voorkomen.]

 
 

 

Dit Artikel is vertaal uit het Engels.