“Hoe jonger de vrouw, hoe dichter het borstweefsel”: maar wat zegt dat over je kans op kanker?

18-01-2025 16:42

 

 

Auteur: Redactie - hln.be/mijn-gids

 

 

Hoe jonger de vrouw, hoe dichter het borstweefsel”: maar wat zegt dat over  je kans op kanker? | Mijn Gids: Gezondheid | hln.be

Prof. dr. Patrick Neven (UZ Leuven): “Vanaf een bepaalde leeftijd moet je opletten.”

Getty Images / UZ Leuven

 

 

 

 

 

Er zijn verschillende factoren die de kans op borstkanker vergroten, zoals leeftijd, levensstijl, familiale geschiedenis en genetische aanleg. Maar ook de dichtheid van het borstweefsel is er een van. Studies tonen aan dat vrouwen met een hogere borstweefseldichtheid een hoger risico op borstkanker hebben. Maar hoe weet je wat de dichtheid van je borstweefsel is? En moet je je dan zorgen maken? “Een basismammografie op 40 jaar is aan te raden.”

 

Nieuw Zuid-Koreaans onderzoek biedt verder bewijs dat er een verband bestaat tussen borstweefseldichtheid en het risico op de ontwikkeling van borstkanker. Een studie deelde 1,7 miljoen vrouwen op in vijf groepen, afhankelijk van het vetweefselpercentage in hun borst en de weefseldichtheid van de borstklieren. Via verdere opvolging met mammografieën werd vervolgens gemeten of de weefseldichtheid bij die personen doorheen de tijd toenam of afnam.

 

Wat blijkt nu: vrouwen met een hogere borstweefseldichtheid hebben een verhoogde kans op de ontwikkeling van borstkanker. De groep vrouwen met de hoogste weefseldichtheid loopt het grootste risico. De resultaten van het onderzoek laten zien dat de weefseldichtheid van borstklieren evolueert volgens je leeftijd – en dat zo dus ook het risico op borstkanker evolueert. Veranderingen in de dichtheid van het borstweefsel zijn dus belangrijk om het risico op borstkanker beter te begrijpen en in te schatten.

 

 

Hoe dichter het borstweef­sel, hoe meer klier- en bindweef­sel de borsten bevatten en hoe minder vetweefsel

 
 
 

Vooral jonge vrouwen:


“Ook bij ons nemen artsen de weefseldichtheid van de borstklieren mee in het risicomodel voor borstkanker”, zegt prof. dr. Patrick Neven (UZ Leuven). “Een vrouw van vijftig jaar heeft de komende tien jaar normaal gesproken 2 à 3 procent kans om borstkanker te ontwikkelen. De aan- of afwezigheid van risicofactoren, waaronder ook de dichtheid van het borstweefsel, speelt een rol in de bepaling van het risico. Bij dicht klierweefsel loopt het risico op tot 5 procent.”
 
 
Hoe dichter het borstweefsel, hoe meer klier- en bindweefsel de borsten bevatten en hoe minder vetweefsel. Klierweefsel is actiever en de cellen ondergaan makkelijker veranderingen, wat het risico op tumoren vergroot. Daarnaast zorgt dicht borstweefsel er ook voor dat tumoren moeilijker te detecteren zijn op een mammogram. Zowel het borstweefsel als een mogelijke tumor kleuren dan wit op de röntgenfoto. “Daarom is er vaak een bijkomende echografie van de borst nodig.”
 

“Hoe jonger een vrouw, hoe dichter het borstweefsel”, aldus professor Neven. “Naarmate je ouder wordt, neemt de borstweefseldichtheid normaal gesproken af, wat gunstiger is.” Betekent dat dan dat jonge vrouwen een verhoogd risico lopen? “Neen. De borstweefseldichtheid gaat pas een rol spelen boven de 40 jaar, omdat je dan algemeen een hogere kans loopt om borstkanker te ontwikkelen.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Hoe jonger de vrouw, hoe dichter het borstweefsel”: maar wat zegt dat over  je kans op kanker? | Mijn Gids: Gezondheid | hln.be

Website Stichting Tegen Kanker: "Een screening is niet nodig wanneer je jonger bent dan 50." 

 photo_news.

 

 

 

Screening vanaf 50:

Toch is een screening niet nodig wanneer je jonger bent dan 50 jaar, zo staat te lezen op de website van Stichting Tegen Kanker. Dat beaamt ook professor Neven. “Wanneer je geen voorgeschiedenis hebt, is tweejaarlijkse screening pas nodig vanaf je vijftigste. Het valt wel aan te raden om eenmalig een basismammografie te laten nemen rond de leeftijd van 40 jaar, om daarmee de weefseldichtheid te bepalen.”

 

Vanaf hun vijftigste krijgen vrouwen in ons land om de twee jaar een uitnodiging voor een gratis borstkankeronderzoek of screeningsmammografie. “Dat is nuttig en dus aangewezen, maar niet verplicht. Afhankelijk van je medisch profiel zal je arts of gynaecoloog eventueel wel adviseren om je toch vroeger of frequenter te laten screenen, bijvoorbeeld omwille van een familiale voorgeschiedenis.” Bij een hoge weefseldichtheid alleen is geen bijkomende screening nodig.

 

 

IBIS-model:

Om het risico op borstkanker in te schatten, gebruiken artsen specifieke risicomodellen, zoals het IBIS-model. “Dat model neemt de meeste risicofactoren in rekening, waaronder vanaf je veertigste ook de borstweefseldichtheid, als die gekend is. Op basis daarvan bepaalt de arts of gynaecoloog dan of een screening voor je vijftigste aangewezen is en om de hoeveel jaar je best een screening laat uitvoeren.”

 

 

Je moet eerst een mammogra­fie laten uitvoeren alvorens je weet hoe dicht jouw borstweef­sel is

 
 
 
 
“Het IBIS-model dient ook als basis om te bepalen of je niet alleen een mammografie, maar ook een echografie of een MRI moet laten uitvoeren. We beschouwen een score onder de 17 procent als normaal en tussen de 17 en 30 procent als een intermediair risico. Vanaf dan adviseren artsen een jaarlijkse mammografie en eventueel ook een bijkomende echografie. Boven een score van 30 procent op het IBIS-model adviseren we twee mammografieën per jaar. De screening is dan ook beter terugbetaald.”
 

Je moet met andere woorden dus eerst een mammografie laten uitvoeren alvorens je weet hoe dicht jouw borstweefsel is. “Zelf kan je dit niet bepalen.” Professor Neven haalt het voorbeeld van de Verenigde Staten aan, waarbij elke vrouw het duidelijke advies krijgt de dichtheid van haar borstweefsel te leren kennen via een screening. “Bij ons is dat nog niet het geval, hoewel die verhoogde aandacht zeker geen kwaad zou kunnen.”

 

 

Zelf je borsten screenen:

Naast de screening vanaf je vijftigste (of vroeger) is het belangrijk dat je ook zelf aandachtig bent voor mogelijke afwijkingen, zoals een holte in het borstoppervlak of het terugtrekken van de tepel, een knobbeltje in de borst, pijn aan de borst, afscheiding uit de tepel, roodheid van de huid en/of tepel, of eczeem en korstjes. “Een nauwgezet, wekelijks zelfonderzoek heeft weinig zin, maar bewustzijn van mogelijke symptomen is wel belangrijk. Raadpleeg je huisarts meteen wanneer je symptomen vaststelt of vermoedt.”

 

 

 

Bron: www.hln.be