Hierom is het zo belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

28-08-2024 12:14

 

 

Auteurs: Eva van Riet en Isabel Kouwenoord - telegraaf.nl/vrouw

 

 

Brein & Body.

 
 
Erica Renkema heeft onlangs haar baarmoeder laten verwijderen, nadat er een voorstadium van kanker was vastgesteld. Het plekje kwam aan het licht na het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Toch nemen steeds minder vrouwen deel aan het onderzoek. Dat is zorgelijk, stelt huisarts Eline Schreuders.
 
 
 
 
Het plekje kwam aan het licht na het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Het plekje kwam aan het licht na het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

 
Foto:  ANP.
 
 
 
 
 
 
 
 
Uit onderzoek in opdracht van Bevolkingsonderzoek Nederland blijkt dat 79 procent van de 30 tot 34 jarigen bereid is om deel te nemen aan het onderzoek, maar dat dus minder dan de helft van alle vrouwen in deze groep in 2022 is ingegaan op de uitnodiging. Huisarts Eline Schreuders maakt zich zorgen om deze ontwikkeling. Schreuders: „Iedereen mag zelf kiezen of je meedoet of niet, het onderzoek is niet verplicht. Maar het is een vorm van kanker die je wellicht kunt voorkomen.”
 
 
 

Uitstrijkje:

Vanaf je dertigste krijgen vrouwen thuis een uitnodiging opgestuurd, met tegenwoordig een zelftest erbij. Je kunt vervolgens een afspraak bij de huisarts maken voor een uitstrijkje of het buisje en het wattenstaafje thuis zelf gebruiken. Iedere vijf jaar daarna volgt er een nieuwe uitnodiging.
 

„Ik merk dat veel jonge vrouwen weinig weten over baarmoederhalskanker”, vertelt Schreuders. „Vaak denken vrouwen dat het erfelijk is, maar dat is niet zo. Je kunt het krijgen door een besmetting met het HPV virus. Maar ik snap de onwetendheid hoor, dan ben je 30 jaar en krijg je ineens een uitnodiging voor een onderzoek naar kanker. Daar ben je gelukkig op die leeftijd nog niet veel mee bezig. Baarmoederhalskanker komt niet veel voor, maar áls het voorkomt dan juist vaak in die jonge leeftijdsgroep.”

 

 

Angst:

Jaarlijks krijgen ongeveer 900 vrouwen baarmoederhalskanker en overlijden 200 mensen aan deze ziekte in Nederland. Door je enerzijds te laten vaccineren en anderzijds mee te doen aan het onderzoek, kun je erop tijd bij zijn legt Schreuders uit. „Het is een type kanker dat voorloopstadia heeft. Je hebt eerst onrustige cellen, die je door middel van een test kunt ontdekken. Die cellen zijn nog geen vorm van kanker. Bij borstkanker bijvoorbeeld; spoor je kanker op. Maar hier kun je een voorloper opsporen en vervolgens in de gaten houden. Afhankelijk van de ernst van de onrustige cellen wordt er bepaald of er toch een behandeling wordt gestart om deze cellen weg te halen.”

 

 

Symptomen:

De meeste vrouwen hebben weinig tot geen klachten, maar toch kunnen verschillende verschijnselen duiden op baarmoederhalskanker, zoals bloedverlies buiten de menstruatie om, tijdens het vrijen of bij het inbrengen van een tampon. Bij veranderde vaginale afscheiding is het ook goed om alert te zijn. Houden de klachten meerdere weken aan? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

 

 

Roze envelop:

Schreuders: „Ik hoop uiteindelijk dat mensen aan elkaar vragen: ’heb jij de roze envelop al gehad en het onderzoek gedaan?’ Je krijgt deze envelop rond je verjaardag en dat kan best confronterend zijn: de aftakeling is begonnen. Maar we moeten er juist met elkaar over praten, ook al is het geen sexy onderwerp.

 

Een van de redenen waarom ik denk dat het zo’n taboe is, is omdat mensen er niet genoeg kennis over hebben. De bereidheid van vrouwen om aan het onderzoek mee te doen is 79 procent, maar uiteindelijk komt het er dus niet van. Ik hoop dat we het daadwerkelijke aantal met de campagne omhoog kunnen halen. Enerzijds doordat de zelftest bij de uitnodiging zit en anderzijds omdat het normaler wordt om het erover te hebben.”

 

 

 

Bron: www.telegraaf.nl